Glasanje u senci skandala

Izvor: Sportski Žurnal, 30.Nov.2010, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje u senci skandala

Izvršni komitet FIFA rešiće ko će dobiti domaćinstvo Svetskih prvenstava 2018. i 2022 u nardena dva dana. Ali sastančenje u Cirihu obeležili su skandali zbog korupcije visokih zvaničnika svetske kuće fudbala, zbog čega je njih šest nedavno suspendovano i novčano kažnjeno.
Odluka da se istovremeno biraju domaćini dva SP pokazala se problematičnom. Pojavile su se glasine o razmeni glasova između kandidata za domaćine različitih Mondijala, što je po pravilima zabranjeno, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << mnogi upućeni bi rekli da je neizbežno.

Tvrdi se da su kandidatura Španije i Portugala za 2018. i kandidatura Katara za 2022. već uzajamno obezbedile po sedam glasova. Sprovedena je istraga, ali nije bilo dokaza pa su optužbe odbačene. Predsednik FIFA Jozef Blater izjavio je da je napravljena greška spajanjem izbora, a on baš nije sklon takvim priznanjima.
Optužbe pljušte sa mnogih strana i teško je vrovati da u velikoj igri ima nevinih među devet kandidata. Ipak dvojica sada već bivših članova Izvršnog komiteta Rejnald Temari sa Tahitija, ujedno i predsednik Konfederacije Okeanije i Ejmos Adamu iz Nigerije privukli su posebnu pažnju.
Obojicu su novinari snimili prilikom kompromitujućih iskaza da traže mito za glasove pa su suspendovani. Zbog njihovih kazni Izvršni komitet će glasati u smanjenom sastavu, sa 22 člana umesto 24, što znači da je za pobedu dovoljno 12 glasova umesto očekivanih 13.

Sam događaj uveličaće mnoge poznate ličnosti. Engleska „reprezentacija“ biće naročito jaka, čine je princ Vilijem koji je i predsednik FA Engleske, premijer Dejvid Kameron i Dejvid Bekam. Prisustvovaće i ruski premijer Vladimir Putin, bivši američki predsednik Bil Klinton zajedno sa glumcem Morganom Frimenom. Australijsku kandidaturu podržaće poznata manekenka Ela Mekfirson, Zinedin Zidan promoviše Katar, Rud Gulit Holandiju, Kristijano Ronaldo zajedničku kandidaturu pirinejskih suseda Španije i Portugala.
Pobednici, odnosno organizatori Mondijala 2018. i 2022. biće poznati u četvrtak popodne
A.Č.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.