Izvor: Politika, 17.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generacija za povratak slave

Od "zlatne" mlade selekcije se očekuje da doprinese obnovi okrnjenog ugleda naše košarke i kulta reprezentacije

Mlada muška košarkaška reprezentacija (igrači do 20 godina) donela je zlatnu medalju sa Desetog evropskog prvenstva za taj uzrast koji su zajednički organizovale Gorica (Italija) i Nova Gorica (Slovenija). S njom je stiglo još jedno ohrabrenje u bolje sutra naše košarke. Mlađi su donosili odličja i u njeno najsvetlije doba. Nije se brinulo na čija će pleća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da padne bogato nasleđe. Tada je, međutim, obaveza podmlatka i bila da nastavi s vrhunskim dometima starijih. Danas je pred njim zadatak da našem trofejnom sportu vrati slavu.

Svih dvanaest igrača koje je u Italiju i Sloveniju poveo selektor Vlada Vukoičić rođeni su 1987. To godište kao da je bogom dano da brani ugled našeg sporta u svetu. Primer su, između ostalih, i teniseri Novak Đoković i Ana Ivanović.

Da je ova generacija naših košarkaša najdarovitija posle Divčeve, smatra se s pravom. Praktično, ona je četvrostruki evropski prvak pošto je bila pionirski pobednik 2001, kadetski 2003, juniorski 2005, a prekjuče je nadmoć krunisala kao prva selekcija koja je odbranila tron na šampionatu Starog kontinenta za uzrast do 20 godina od kada ga je evropski ogranak Svetske košarkaške federacije (Fiba) pokrenuo, 1992.

Prošlog leta je zlatna medalja osvojena u Izmiru (Turska) pod imenom SCG, s timom u kojem je bilo nekoliko igrača rođenih 1986. i s nekoliko njih koji sada brane boje Crne Gore. To je bila poslednja ekipa na najvišem stepeniku pobedničkog podijuma koja je pevala himnu "Hej, Sloveni" stavljajući svojevrsni epitaf na poslednje ostatke košarkaške velesile SFRJ.

U Gorici, pobedom nad Španijom u finalu s 87:78, mladi su postali prva muška košarkaška selekcija koja se domogla zlata pod imenom Srbija. Drugi put ovog meseca svirana je himna "Bože pravde" budući da su nedavno u Novom Sadu na evropski tron zasele i juniorke. U zdušnom pevanju himni i nekadašnje i nove države velika je simbolika. Naši mladi košarkaši imaju sve odlike trofejnih prethodnika među kojima je i visok stepen zajedništva. Zbog toga je s njima raspaljena nada i u povratak naše košarke na pobedničku stazu i u obnovu kulta reprezentacije.

Do visina do kojih je stigla Divčeva generacija dug je put, a da li će Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Nikola Dragović, Dragan Labović i ostali "zlatni" košarkaši da nastave da slede njen trag, zavisi od bezbroj okolnosti. Kako reče Vukoičić na improvizovanom dočeku na aerodromu "Nikola Tesla" to je složena tema o kojoj u blic izjavama ne može da se sažme ama baš ništa. Selektor je, ipak, zaključio da je prednost naše reprezentacije u odnosu na konkurente u ovom trenutku ta što su joj okosnica igrači koji su već sezonu-dve uzdanice svojih klubova, ali da naši klubovi plaćaju ceh njihovom preranom odlasku u inostranstvo.

O utiscima s Prvenstva Vukoičić je rekao:

– Zlato smo osvojili nadmoćno, a bili bismo još ubedljiviji da smo imali više vremena za pripreme. Zamor zbog duge sezone i neke stvari koje smo morali da popravljamo u hodu došli su do izražaja u prvoj utakmici u kojoj smo izgubili od Slovenije. Domaćin se studioznije spremio za taj meč, prvi na šampionatu, jer je bio svestan značaja pobede nad ekipom koja dolazi kao prvak. Ipak, neuspeh nas nije pokolebao. Zbili smo redove. Iz utakmice u utakmicu smo podizali formu, a najbolje smo igrali kada je bilo najvažnije. Morali smo i da se nosimo s velikim pritiskom jer se od nas očekivalo da odbranimo zlato. Ipak, nismo bili u sastavu koji je trijumfovao u Izmiru. Tada su igrali košarkaši godinu stariji od Teodosića, Labovića i ostalih plus nekoliko igrača koji su sada crnogorski reprezentativci.

--------------------------------------------------------------------------

Srebro bi bilo neuspeh

– Nije bilo lako osvojiti zlato, naročito je to teško izgledalo posle poraza protiv Slovenije u prvom kolu. Međutim, presudilo je i naše veliko iskustvo sa evropskih prvenstava u mlađim uzrastima. Ne bih bio zadovoljan da smo uzeli srebrnu medalju jer je naš tim bio ubedljivo najbolji na Šampionatu, – rekao je Milenko Tepić koji je i na Slavnićevom spisku za pripreme za EP u Španiji. – Svi u mladoj reprezentaciji imamo veliku želju da igramo za seniorski tim. U njoj ima igrača s kvalitetom za najbolju selekciju. Koliko nas je, pokazaće vreme...

--------------------------------------------------------------------------

U vatru na EP u Poljskoj 2009.

Najbolji igrač Šampionata Miloš Teodosić je pokazao da je rođeni vođa. Tu ulogu je jedno vreme u svom klubu FMP-u delio s Aleksandrom Rašićem, a kada je ovaj zimus otišao u turski Efes pilsen, preuzeo je to breme na svoja pleća. U Italiji i Sloveniji je samo nastavio da iskazuje veliki talenat za organizaciju igre.

– Ponosni smo što smo prva muška košarkaška reprezentacija koja je osvojila zlatnu medalju pod zastavom Srbije i što se zbog toga čula himna "Bože pravde". Smatram da je naš uspeh fenomenalan jer smo prvaci postali ubedljivo, iako nas problemi nisu obišli. U finalu nas je stigao premor i zbog toga smo oscilirali, ali naša pobeda ni u jednom trenutku nije došla u pitanje.

Teodosića očekuju pripreme za Evropsko prvenstvo u Španiji.

– Na Prvenstvu smo opravdali Slavnićevo poverenje. Mlada reprezentacija ima veliki potencijal koji bi do izražaja trebalo da dođe na Evropskom seniorskom prvenstvu 2009. u Poljskoj.

G. A.

[objavljeno: 17.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.