Generacija za istoriju: Srbija je konačno postala prvak Evrope u fudbalu!

Izvor: Blic, 01.Avg.2013, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generacija za istoriju: Srbija je konačno postala prvak Evrope u fudbalu!

Srbija je šampion Evrope u fudbalu! Zvuči neverovatno, ali omladinska fudbalska reprezentacija Srbije je nadmašila očekivanja, ostvarila istorijski uspeh, i omogućila ljubiteljima "loptanja" u Srbiji da vide veliki zalog za budućnost u hrabrim momcima predvođenim pionirom u trenerskom poslu, Ljubinkom Drulovićem. U finalu je sa 1:0 pala reprezentacija Francuske, a gol odluke postigao je Andrija Luković, posle briljantnih poteza kapitena Marka Pavlovskog i asistenta Aleksandra Mitrovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Danima su o drugarstvu, hemiji i harmoniji u timu govorili srpski reprezentativci, što su od početka turnira u Litvaniji dokazivali na terenu, i na kraju krunisali podizanjem pehara nad srpskom trobojkom posle zaslužene pobede nad Francuskom!

Ekipe su već odmerile snage u grupnoj fazi, kada je došlo do podele bodova sa 1:1. Sada nije moglo da se završi sa miroljubivim rezultatom, a Srbija je igrala i u punom sastavu. U grupnoj fazi takmičenja protiv "trikolora" selektor Drulović kombinovao je sastav zahvaljujući obezbeđenom plasmanu u polufinale, u kom je pala Portugalija posle produžetaka i penala.

Meč za titulu je počeo sa dosta opreznosti na obe strane, što se i očekivalo sa obzirom na veliki ulog. U 11. minutu je Srbija prvi put zapretila, i to preko Mitrovića koji je sa distance promašio okvir gola. Usledio je kratkotrajni talas napada izabranika Ljubinka Drulovića, i opet je napadač Partizana uneo pometnju u odbranu "trikolora", ali su oni uspeli da pošalju loptu u korner.

Oslobodili su se pritiska brzo Francuzi i meč je opet letargičan tok, pa su se sva dešavanja preselila na samu sredinu igrališta. Tek u 34. minutu je Marsijal razbudio golmana Rajkovića, lopta je prošla iznad prečke posle udarca sa velike udaljenosti.

Već u narednom minutu je Mitrović grudima spustio loptu Đurđeviću na ivicu šesnaesterca, prvotimac Rada je iz prve tukao, ali je siguran na golu bio Bernardo. Razigrao se ponovo napadač Partizana, nisu uspevali Francuzi da ga obore u dva napada, a zaustavio ga je tek Azuni, i to startom za žuti karton.

Na početku drugog poluvremena selektori Smerecki i Drulović nisu donosili odluke o izmenama, oslonivši se na startnu postavu. Brzo je dodeljen karton i našem igraču, upozoren je Veljković u 50. minutu zbog prekršaja nad Rabiom.

Uvideli su "orlići" da štoperi Francuza imaju problem da zaustave naše špiceve kad imaju dovoljno slobodnog prostora ispred sebe, pa su lopte brzo išle ka Đurđeviću i Mitroviću, koji je u duelima koristio fizičku dominantnost.

Uspevali su da ga zadrže rivali do 57. minuta, kada ga je elegantnim pasom našao Pavlovski na levom krilu. Ušao je u Mitrović šansu, otišao predaleko da bi šutirao, ali je reagovao kao da su iza njega godine iskustva igranja velikih mečeva. Fintirao je hladnokrvno na gol-aut liniji čuvare i strpljivo sačekao da se neko ubaci. Učinio je to Luković, i iz srca šesnaesterca poslao je loptu iza golmana Bernardoa!

Kada je reprezentacija dolazila do trofeja?

Srbija je kao samostalna država prvi put došla do titule.

Slavna jugoslovenska "čileanska" generacija je na Svetskom prvenstvu u kategoriji do 20 godina postala šampion 1987. godine, a pre toga, na Prvenstvu do 21 godine, Jugoslavija je bila šampion Evrope davne 1978. godine.

Nisu se "trikolorima" vezale noge posle ovog šoka, naprotiv. Počeli su da prete, a pomoć su imali i od naših momaka, koji su im ostavili previše prostora za kombinovanje pred golom. Već u 60. minutu Inu je snažnim udarcem naterao Rajkovića da interveniše, a ubrzo je golmana Jagodine "na muke" bacio i Benzija.

Drulović je osvežio sastav ubacivanjem Melega umesto strelca Lukovića, a Francuzi su nastavili sa pokušajima da opkole šesnaesterac Rajkovića, ali nisu imali pravu završnicu. Sve karte na napad su bacili, mada nisu delovali kao tim sa idejom u ofanzivi. I "orlići" su se previše povukli, i nisu uspevali da dođu do željene kontre za nokaut rivala, iako su je vrebali Mitrović i Đurđević. Napadača banjičke ekipe je u 88. minutu zamenio Ognjen Ožegović, pa je tandem momaka iz tabora "večitih" rivala predvodio napad Srbije u finišu.

Posle još jednog neuspelog pokušaja "galskih petlova" da izbore produžetke, Rajković je odugovlačio sa izvođenjem lopte, za šta je dobio žuti karton. Za četiri minuta je produžen meč, a "orlići" previše kalkulisali.

Milinković-Savić je faulom servirao slobodan udarac rivalima na idealnoj poziciji, i Benzija ga je izveo prebacivši loptu tik iznad prečke. To je bila poslednja nada izabranicima Frensisa Smereckog, i poslednji sudijski zvižduk bio je znak za početak velikog slavlja srpske reprezentacije.

Finale Evropskog fudbalskog prvenstva za omladince u Litvaniji

Srbija - Francuska 1:0 (0:0)

(Luković 57)

Stadion: Marijanpolje

Sudije: Aleksej Kulbakov (Belorusija), Dermot Broton (Irska), Leif Erik Opland (Norveška)

Srbija: Rajković, Golubović, Antić, Filipović, Veljković, Milinković-Savić, Pavlovski (od 93. Urošević), Luković (od 68. Meleg), Maksimović, Đurđević (od 88. Ožegović), Mitrović.

Francuska: Bernardo, Ikoko, Konte, Inu (od 76. Gbamin), Moreira, Laporte, Azuni, Rabio, Benzija, Marsijal (od 56. Rodrigez), Žan (od 66. Nangis).

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Generacija za istoriju: Srbija je konačno postala prvak Evrope u fudbalu!

Izvor: Dzungla.org, 01.Avg.2013

Srbija je šampion Evrope u fudbalu! Zvuči neverovatno, ali omladinska fudbalska reprezentacija Srbije je nadmašila očekivanja, ostvarila istorijski uspeh, i omogućila ljubiteljima „loptanja“ u Srbiji da vide veliki zalog za budućnost u hrabrim momcima predvođenim pionirom u trenerskom poslu,...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.