Izvor: MozzartSport.com, 19.Okt.2020, 15:38

Gde nestanu Zvezdini stranci u derbijima?

Crveno-beli praktično još od Uga Vijeire nisu imali stranog igrača koji je direktno donosio pobede u okršajima sa večitim rivalom

Leto 2007. godine može se smatrati ključnim kada je u pitanju "ozbiljan upliv" stranih igrača u srpski fudbal, a pre svega u dva najveća kluba Partizan i Crvenu zvezdu, iako je i pre toga bilo pojedinačnih slučajeva kao što su sa jedne strane Vest, Emeghara, Boja i Odita, a sa druge Gaj, Kastiljo, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Suzuki, i Ailton. Ipak, deluje da baš od tog leta više nije bilo "nazad". Tada su Humsku stigli Moreira, Žuka i Dijara, a sa druge strane Salas, Barkos, Molina, Lukas, Bronovicki, Betoligar... Danas praktično vlada mišljenje da samo strani igrači ili eventuelno domaći povratnici u srpski fudbal mogu da predstavljaju istinska pojačanja za Zvezdu i Partizan, iako se još uvek osnovni profit donosi gotovo isključivo od prodaje igrača stasalih u samom klubu.

Kvalitet i jednih i drugih stranih igrača je teško staviti na vagu, jer nije mali broj onih koji su procvetali ubrzo nakon odlaska sa Topčiderskog brda. Neki jednostavno nisu stizali u pravo vreme, nisu uspeli na brzinu da se prilagode na novu sredinu, pa su možda i pre vremena proglašavani promašajima. Ipak, opšti je utisak da je Partizan imao više pogodaka, možda ne toliko izraženih u tehničkom kvalitetima pojedinaca, već pre svega u karakteru, koji najčešće odigra ključnu ulogu u okršajima dva najkvalitetnija srpska kluba. Jednostavno, crno-beli su u svojim redovima imali daleko više stranih igrača koji su rešavali derbije.

Daleko od toga da Crvena zvezda nije imala "strane heroje" u svojim redovima, jer ih je bilo u slučajevima Segunda Kastilja, Kadua, Uga Vijeire i Luča Ibanjeza, ali je sa druge strane bilo mnogo više onih koji su odlučivali mečeve poput Žuke, Moreire, Dijare, Klea, Tejga, Leonarda i Sejdube Sume. U prethodne tri sezone Crvena zvezda je imala samo dvojicu strelaca, Ričmonda Boaćija i El Fardu Bena.

Napadač iz Gane je postigao tri gola u derbijima, ali nijedan od njih nije bio direktno za pobedu kluba iz Ljutice Bogdana, dok je u poslednje vreme ostao potuno u drugom planu zbog stalnih povreda. Sa druge strane Mohamed el Fardu Ben je postigao samo jedan pogodak u šest derbija koliko je igrao i to u 160. večitom derbiju sa bele tačke u pobedi od 2:1 na stadionu Rajko Mitić. Bena ponovo nije bilo u pravoj ulozi ni protekle večeri u Humskoj, gde se našao u ulozi koja bi po nekim procenama mogla najviše da mu odgovara. Ali, napadač sa Komora nije uspevao kao na startu kvalifikacija da pronađe prostor u protivnčikoj odbrani i iz drugog plana ugrozi gol Partizana. Dosta se istrošio u okršajima sa Sašom Zdjelarom, pa sve do izlaska sa terenu u 69. minutu nije bio u situaciji da uputi makar neki udarac ka golu Partizana. Težinu derbija osetio je i Dijego Fačineli, koji je imao kolosalnu priliku u finišu prvog poluvremena i još nekoliko situacija u kojima je mogao bolje da reaguje pred golom domaćina, ali nije uspeo da promeni rezultat.

Proteklih godina "pored derbija" su buvalno prošli stranici kao što su Radživ van la Para, Kafu, Ruiz, Džošua Parker, dok je recimo Portugalac Tomane odigrao samo 25 minuta u polufinalu prošlosezonskog kupa. Sa druge strane, pored pomenutih igrača golove postizali i Gogua, Rikardo, Everton, Tavamba...

Na papir smo stavili sve strane strelce od sezone 2007/2008. do danas i došli do ubedljivog rezultata u korist crno-belih 20:12. U sinoćnom derbiju stranci nisu imali poseban značaj kada je u pitanju konačan ishod, ali su kod oba gola važnu ulogu odigrali sa jedne strane Takuma Asano, a sa druge Seku Sanogo koji je iznudio jedanaesterac za izjednačenje Aleksandra Kataija u 75. minutu utakmice.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

STRANI STRELCI U DERBIJIMA OD SEZONE 2007/2008:

131. večiti derbi: Partizan - Crvena zvezda 2:2

/Moreira/

132: Crvena zvezda - Partizana 4:1

/Kastiljo 2/

133: Partizan - Crvena zvezda 1:1

/Žuka/

134: Crvena zvezda - Partizan 0:2

/Dijara, Žuka/

135: Partizan - Crvena zvezda 1:

/Moreira/

136: Partizan - Crvena zvezda 2:0

/Dijara/

137: Crvena zvezda - Partizan 1:2

/Dijara, Kleo/

139: Crvena zvezda - Partizan 0:1

/Moreira/

140: Partizan - Crvena zvezda 1:0

/Tejgo/

142: Partizan - Crvena zvezda 0:1

/Kadu/

149: Crvena zvezda - Partizan 3:1

/Vijeira 2/

150: Partizan - Crvena zvezda 1:2

/Gogua - Ibanjez, Vijeira/

151: Crvena zvezda - Partizan 1:1

/Everton/

152: Partizan - Crvena zvezda 1:0

/Leonardo/

153: Crvena zvezda - Partizan 1:1

/Kanga/

154: Crvena zvezda - Partizan 1:3

/Leonardo 2, Tavamba - Boaći/

156: Partizan - Crvena zvezda 1:1

/Suma - Boaći/

158: Partizan - Crvena zvezda 1:1

/Rikardo - Boaći/

160: Crvena zvezda - Partizan 2:1

/Ben - Rikardo/

161: Partizan - Crvena zvezda 2:0

/Suma/

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.