Gde je Srbija na listi najbezbednijih zemalja na svetu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je Srbija na listi najbezbednijih zemalja na svetu?

Prema izveštaju Instituta za ekonomiju i mir, najmiroljubiva zemlja na svetu je Island, a odmah iza nje su Danska i Austrija. Šta mislite – koje mesto je zauzela naša zemlja?

Kada biramo destinaciju za odmor, naravno da bezbednost igra veliku ulogu. Institut za ekonomiju i mir objavio je svoje godišnje rezultate GPI (globalni indeks mira), a izveštaj obuhvata 163 zemalja širom sveta i njihovo pozicioniranje na listi prema bezbednosti i miroljubivosti.

Ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prvo mesto sa gotovo perfektnim rezultatom (1.192) je zauzeo Island.

Izveštaj globalnog indeksa mira je analizirao 23 faktora u zemljama koje je proučavao, uključujući nivo nasilja, političkog terora, uvoz i izvoz oružja i populacije u zatvoru. Svaka nacija je ocenjena ocenom od 1 do 5, gde je 1 bila najviša ocena.

Nakon Islanda, drugo mesto je zauzela Danska (1.246), a potom i Austrija (1.278).

Nakon Austrije, najbezbednije zemlje na svetu su Novi Zeland, Portugal, Češka, Švajcarska, Kanada, Japan i Slovenija.

Ukoliko tražite bezbednu lokaciju za odmor, imajte na umu da je većina zemalja Evrope rangirano sa visokim ili veoma visokim nivoom bezbednosti.

Poslednje mesto na listi je zauzela Sirija (3.806), a na 162. mestu se nalazi Južni Sudan (3.593). Među najugroženijim zemljama se nalaze i Irak, Avganistan, Somalija, Jemen, Centralnoafrička Republika, Ukrajina, Sudan i Libija.

Srbija na 48. mestu

Srbija zauzima 48. mesto, a među zemljama u regionu najbolje je kotirana Slovenija (10. mesto), a nakon nje dolaze i Hrvatska (26.), Bosna i Hercegovina (69.) i Crna Gora (57. mesto).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.