Nakon prekida vatre Izrael otvorio granične prelaze u Gazi, moguće dopremanje goriva i humanitarne pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2022, 01:18

Nakon prekida vatre Izrael otvorio granične prelaze u Gazi, moguće dopremanje goriva i humanitarne pomoći

Izrael je danas ponovo otvorio granične prelaze u pojasu Gaze, nakon prekida vatre sa estremistiškom grupom Palestinski islamski džihad (PIDŽ) uz posredovanje Egipta, čime je okončan najozbiljnijli sukob sa Palestincima u više od godinu dana.

Najmanje 44 osobe, uključujući 15 dece, poginule su tokom 56 sati sukoba, koji je počeo kada je u izraelskom napadu dronom likvidiran visoko rangirani komandant palestinskog Islamskog džihada.

Izrael je saopštio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegova akcija bila preventivni udar, izveden da bi se osujetio napad koji je planirala ova grupa koju podržava Iran, prenosi Rojters.

U poslednjem talasu sukoba ranjeno je više stotina ljudi i uništeno je nekoliko kuća u pojasu Gaze.

Palestinski ekstremisti ispalili su više od 1.000 raketa na Izrael, što je primoralo Izraelce sa juga zemlje i u velikim gradovima, uključujući Tel Aviv, da odu u skloništa.

Na konferenciji za novinare koja je emitovana na proiranskoj stanici Al Majadin nakon prekida vatre kasno sinoć, lider Islamskog džihada Ziad al-Nakala je poručio: "Ovo je pobeda", ali Izrael vidi značajnu degradaciju operativnih sposobnosti palestinskog islamskog džihada.

"Nema sumnje da je Islamskom džihadu zadat ozbiljan udarac i biće im potrebno vreme da se oporave. Nismo uništili Islamski džihad niti nam je to bio cilj", rekao je jedan izraelski vojni zvaničnik, ukazujući na pogibiju dvojice visoko rangiranih palestinskih komandanata.

Prema njegovim rečima, izraelska akcija je ozbiljno poremetila sposobnost PIDŽ da planira i izvodi operacije protiv Izraela.

Izraelski zvaničnici su potvrdili da je, osim dvojice komandanata, u napadima poginulo 20 ekstremista, da su uništene velike količine protivtenkovskog oružja kao i postrojenja za proizvodnju i skladištenje raketa.

"Mislim da su bili iznenađeni našim akcijama i nivoom naših obaveštajnih i operativnih sposobnosti", rekao je novinarima visoki izraelski diplomatski zvaničnik.

Jedina elektrana u Gazi počela sa radom

Jedina elektrana u Pojasu Gaze počela je danas sa radom, prvog dana primirja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada (PIJ), javlja AP.

Granice između Izraela i Pojasa Gaze su otvorene samo za dostavu goriva i humanitarnu pomoć, a kamioni sa gorivom prešli su iz Izraela u Gazu.

Elektrana je prestala sa radom u subotu, nakon što je ostala bez goriva, preneo je ranije "DŽeruzalem post".

Gaza je često bez struje i nikada ne može da osigura 24-časovnu isporuku električne energije svim stanovnicima.

Hapšenje lidera Islamskog džihada na Zapadnoj Obali Basema Sadija početkom avgusta bio je okidač za otvorena neprijateljstva i sukobe između Izraela i PIJ, a Izrael je u petak otpočeo akciju "Zora protiv" te palestinske militantne organizacije, koja je okončana u nedelju veče primirjem.

Pre izraelske operacije "Zora" 5. avgusta protiv palestinskog Islamskog džihada, stanovnici Gaze su imali dnevno 11 do 15 sati struje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.