Izvor: MozzartSport.com, 05.Jan.2021, 22:39

Galjardo rešen da prekine "Bokinu kletvu" i vrati ono što mu je prošle sezone oteto

River u prvom meču polufinala Kopa Libertadoresa dočekuje Palmeiras (01.30)

Ovogodišnje, 61. izdanje Kopa Libertadoresa približilo se kraju. Deset zemalja iz čitave Južne Amerike poslalo je svoje predstavnike u borbu – računajući i kvalifikacije ukupno 47 klubova - kako bi odbranili čast svojih država, ali se na kraju, posle gotovo godinu dana od starta, takmičenje svelo na po dva velikana iz Buenos Ajresa i Sao Paula.

Da li nas na Marakani >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << 30. januara čeka novi argentinski klasik, jedan od najvećih derbija na svetu – po mišljenju mnogih i najveći – ili ipak svebrazilsko finale? Može li Boka da preskoči Santos i revanšira se Riveru za težak poraz u finalu od pre nešto više od dve godine i tako na još jedan način oda počast Dijegu Maradonu ili će Marseljo Galjardo zadati još jedan bolan udarac timu sa Bombonjere? Nećemo više sa nagađanjima. Umesto toga, prepustimo se uživanju koje sa sobom nosi najkvalitetniji južnoamerički fudbal, počev od večerašnjeg, prvog polufinalnog meča River Plejta i Palmeirasa na stadionu Libertadores de Amerika (01.30).

Motiv definitivno neće izostati nijednom timu, ali je, čini se, najjači kod izabranika Marsela Galjarda. Jer svi se dobro sećamo kako su Milioneri ostali bez svoje pete titule prvaka Zelenog kontinenta u prošlogodišnjem finalu. Sve do 89. minuta River je imao minimalnu prednost i u mislima već obe ruke stavio na trofej, ali je Gabrijel Barbosa pokvario planove timu iz Buenos Ajresa i sa dva gola u razmaku od tri minuta odneo Flamengo na južnoamerički tron, tek drugi put u klupskoj istoriji. Stoga je River rešen da vrati ono što mu je krajem novembra 2019. "oteto".

Galjardo definitvno zna kako se do vrha dolazi. Argentinski stručnjak ove sezone navršava sedmu godinu na klupi Rivera, što je zaista prava retkost u okvirima južnoameričkog fudbala. U prethodnih šest sezona pet puta je stizao makar do polufinala Kopa Libertadoresa, ovogodišnje biće mu četvrto uzastopno. Dva puta je osvajao pandan evropskoj Ligi šampiona (2015. i 2018. godine), a jednom je zastao na poslednjem koraku, u pomenutom, prošlosezonskom finalu.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Na tom putu Galjardo je sasvim sigurno skrenuo pažnju brojnih klubova sa Starog kontinenta i ne bi bilo iznenađujuće da uskoro, s obzirom da mu ugovor ističe na kraju kalendarske godine, preuzme neki evropski klub. Poklon u vidu trećeg Kopa Libertadoresa bio bi idealan za oproštaj od Rivera, naravno, pod pretpostavkom da Galjardo smatra da je vreme za veći izazov. River je odavno transformisao u napadačku, atraktivnu i pre svega taktički najobučeniju ekipe na kontinentu.

Ono što je posebno interesantno, a što su argentinski mediji zapazili i ima indirektne veze sa večerašnjom utakmicom jeste "kletva" koja već šest godina prati argentinskog stručnjaka. Naime, kad god bi Galjardov River eliminisao Boku iz nekog od dva južnoamerička takmičenja, Milioneri bi sledeće godine ispadali u istoj toj rundi. Dogodilo se to 2014. godine u Kopa Sudamerikani, potom 2015. i 2018. u Kopa Libertadoresu, a podsetimo, River je prošle sezone eliminisao Boku baš u polufinalu. "Kletva" koje je Galjardo i sam svestan i koju će želeti da prekine u narednih nedelju dana.

Opet, s druge strane, protiv brazilskih klubova Galjardo ima odličnu tradiciju. Sedam puta se susretao sa timovima iz najveće južnoameričke države u nokaut fazi nekog od kontinentalnih takmičenja i samo je jednom poražen, i to u finalu od Flamenga 2019. godine. Dvomeč nikada nije izgubio. Kruzeiro i Atletiko Paranaense je dobio dva puta, a Šapekoense i Gremio po jednom.

River u večerašnji meč ulazi posle klasika sa Bokom, u kojem je ostao bez pobede četiri minuta pre kraja. Bio je to šesnaesti meč Milionera bez poraza u svim takmičenjima. Konkretno u Kopa Libertadoresu bili su nepogrešivi kod kuće ove sezone: stopostotan učinak uz gol-razliku 16:1. Računajući svih deset utakmica čak 31 postignut pogodak, što je više od tri u proseku.

Međutim, i Palmeiras je od svoje Palestra Italija Arene napravio tvrđavu. Na pet utakmica u najkvalitetnijem južnoameričkom takmičenju kod kuće svih pet pobeda uz 21:1 gol-razliku. Zbog toga će River gledati da iskoristi prednost domaćeg terena, ako se igranje na stadionu komšijskog Independijente (Monumental se renovira) može smatrati domaćinskom utakmicom. Bilo kako bilo, sigurno mu neće biti lako. Jer i Zeleni, pored toga što imaju odličan defanzivni učinak, takođe su raspucani i u proseku postižu gotovo tri gola (29 na deset utakmica).

Za razliku od svog kolege na suprotnoj strani, trener Palmeirasa Abel Fereira, na klupi brazilskog kluba je tek dva meseca. U tom periodu portugalski stručnjak je zabeležio samo dva poraza, oba u šampionatu, u trenucima kada je ekipa bila fokusirana na mečeve u Kopa Libertadoresu. Teško će se Zeleni ove sezone ozbiljnije umešati u borbu za titulu u Seriji A – šesti sa 12 bodova zaostatka i meč manje – ali je Fereira u odličnoj prilici da klubu donese makar jedan trofej do kraja sezone, pošto je pored polufinala Kopa Libertadoresa, odveo Plameiras u finale Kupa Brazila, gde ga čeka dvomeč protiv Gremija.

Galjardo od standardnih prvotimaca neće moći da računa jedino na Fabrisija Angilijerija zbog blaže povrede. U njegovom odstustvu Argentinac se nada da je Milton Kasko dovoljno spreman da zauzme svoje mesto kraj leve aut-linije, kao i Hulijan Alvarez, drugi najbolji strelac tima u Kopa Libertadoresu sa pet pogodaka, koji bi mogao da uđe u nastavku kao ispomoć Boreu, Matijasu Suarezu i Horheu Karaskalu.

Fereira novih kadrovskih problema nema. Van stroja su jedino štoper Luan,iskusni vezista Felipe Melo i napadač Vesli, međutim na svakoga od njih Portugalac ne računa već duži vremenski period. Štaviše, Palmeiras će večeras biti jači u odnosu na meč polufinala brazilskog kupa protiv Amerike Mineiro odigran poslednjeg dana 2020, pošto su Gabriel Veron i Ze Rafael normalno trenirali sa ekipom i vratili se u tim. U pravi čas, jer Palmeiras igra utakmicu sezone.

KOPA LIBERTADORES - POLUFINALE (PRVI MEČ)

Utorak

01.30: (1,92) River Plejt (3,40) Palmeiras (4,20)

23.15: (1,62) Boka Juniors (3,50) Santos (6,75)

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.