Gajić sa ministarkom spoljnih poslova Gabona o saradnji u oblasti sporta

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2023, 16:31

Gajić sa ministarkom spoljnih poslova Gabona o saradnji u oblasti sporta

Spremno potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti sporta.

Ministar omladine i sporta Zoran Gajić ugostio je danas ministarku spoljnih poslova Gabona Jolandu Nijonde i tom prilikom uputio poziv  ministru sporta te afričke države Franku Nguemi da poseti Srbiju tokom Svetskog prvenstva u rvanju koje će se u septembru održati u Beogradu. Na sastanku je bilo reči i o potpisivanju Memoranduma o razumevanju u oblasti sporta, a Gajić je podsetio da srpska strana tu inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokrenula novembra 2022. godine, da je nacrt dokumenta prosleđen zvaničnim putem i da je ministarstvo Gabona izrazilo spremnost da ga potpiše.

 - Bilateralni sastanak sa ministarkom Jolandom bio je i prilika da uputim poziv ministru omladine i sporta Gabona Franku Nguemi da poseti Srbiju tokom Svetskog prvenstva u rvanju koje će u septembru 2023. biti održano u Beogradu i da tom prilikom pristupimo potpisivanju tog Memoranduma. Izazili su određeni interes u nekim vidovima sporta gde bi mi njima mogli da pomognemo što se tiče trenerskog kadra, kao i upućivanje njihovih timova na sparing sa našim ekipama - rekao je Gajić.

On je dodao da Srbija u poslednjih deset godina puno ulaže u sport zahvaljujući  predsedniku Aleksandru Vučiću koji je veliki ljubitelj sporta i koji je, kako je rekao, prepoznao sport kao jednu od izuetno važnih grana društva i društvenog bitisanja kako lokalno tako i u odnosima sa drugim država sveta.

 - Verujem da ćemo imati plodonosnu saradnju, da neće biti samo potpis na papiru, posle kojeg nema nikakvih aktivnosti. Radujem se susretu sa ministrom Frankom i daljoj saradnji - rekao je Gajić.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Marko Kešelj, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Uroš Pribićević, posebni savetnik Dejan Bojović i šef kabineta Jovan Knežević. Kako je objavljeno na sajtu ministarstva, kao i kod većine afričkih zemalja, fudbal je posebno popularan sport u Gabonu, iako se uglavnom igra u primorskom regionu, jer je većina teritorije prekrivena gustim šumama. Fudbalska reprezentacija Gabona, poznata kao Panteri, pet puta se kvalifikovala za Kup Afričkih nacija. Osim fudbala, popularni su i rukomet, košarka, odbojka, kao i borilački sportovi (karate, džudo, taekvondo, boks). Trenutno se u Srbiji takmiči fudbalski reprezentativac Gabona Gelor Kanga koji je član FK Crvena Zvezda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.