GRAFIKA: Hvalimo se decom, ali kada treba da se zaradi šampioni su Sautempton, Lil, Real Sosijedad…

Izvor: MozzartSport.com, 09.Mar.2015, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAFIKA: Hvalimo se decom, ali kada treba da se zaradi šampioni su Sautempton, Lil, Real Sosijedad…

Partizan jedini u prvih 20 na listi najprofitalbilnijih škola fudbala

Razlog za diku i ponos. Tako se barem u Srbiji predstavlja kada čitamo vesti o pohvalama evropske javnosti na račun naših fudbalskih škola. Problem međutim nastaje kada pogledamo koliko je ko zaradio od svog tog pedagoškog rada sa decom. Tek tada shvatamo da koliko god da veliki broj srpskih igrača po Evropi jeste posledica pažnje koju im posvećuju domaći klubovi, toliko je i posledica njihove niske >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << cene.

Naime, prema istraživanju Centra za studije u sportu (CIES) iz Nojšatela samo druga najbolja omladinska škola Evrope – a to je Partizanova – ulazi na spisak 20 onih koji su klubu doneli najveću zaradu. Prema podacima specijalizovanog portal transfermarkt.de, crno-beli su kao najbolji izvoznici fudbalskog umeća u Srbiji od sezone 2012/2013 na deci koja su prošla omladinsko školu u Humskoj zaradili negde oko 28.400.000 evra (Lazar Marković, Aleksandar Mitrović, Marko i Stefan Šćepović, Nemanja Tomić)-

Prema dostupnim podacima to je dovoljno za 16. mesto na listi onih koji su najpametniji investirali. Ili su, drugim rečima, imali uslove da sačekaju igrače da "nadođu". Partizan zbog finansijske situacije često nije imao taj luksuz.

A koliko to znači najbolje govori primer Sautemptona, šampiona kada je u pitanju sposobnost da se naplati trud. Sveci su od jula 2012. na prodaji samo trojice igrača iz omladinskog pogona prihodovali čak 90.200.000 evra (Kalum Čejmbers, Adam Lalana i Luk Šo) što ih čini ubedljivo najboljim trgovcima u konkurenciji klubova iz TOP 5 liga Evrope.

. Daleko iza sa prihodom od 76.000.000 evra je francuski Lil (Đani Bruno, Metju Debuši, Lukas Dinje, Eden Azar, Divok Origi), sledi Real Sosijedad sa 62.000.000 samo za dvojicu asova (Antoan Grizman i Asjer Ilaramendi), dok magičnu granicu od 50.000.000 za 1.500.000 evropskih novčanica prelazi još samo Sevilja (Luis Alberto, Hoze Kampanja, Antonio Luna, Alberto Moreno, Hezus Navas).

Dalje idu Borusija Dortmund, Real Madrid, Barselona, te do mesta broj 10 još tri francuska kluba - Ren, Monpelje i Sent Etjen. Nešto ispred Partizana su i Svonsi, Bajern, Mančester junajted, Pari Sen Žermen i Đenova, dok crno-belima u leđa gledaju Everton, Atalanta, Valensija, Tuluz i Frajburg.

I da podsetimo još jednom: Ovo je lista klubova iz TOP 5 liga Evrope. Jasno je da bi, samo primera radi, Ajaks bio u samom vrhu da je drugačije. Dejli Blind, Siem de Jong, Kristijan Eriksen, Jan Vertongen, Tobi Aldervajreld, Vernon Anita, Gregori van der Vil (svako od njih je igrao za mlade selekcije Ajaksa, iako možda nije prve fudbalske korake učio u Amsterdamu) klupsku kasu su popunili sa 73.700.000 evra. Neke sitnije transfere nismo ni želeli da pominjemo.

Southampton have the most profitable academy of teams in Europe's top 5 leagues, a @sportCIES study has revealed pic.twitter.com/uehADsiCbR

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.