Fudbalski skandal trese Belgiju, optužnice za pet uhapšenih

Izvor: RTS, 11.Okt.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbalski skandal trese Belgiju, optužnice za pet uhapšenih

U Belgiji je pet uhapšenih osoba optuženo za veliku finansijsku prevaru i nameštanje fudbalskih utakmica.
Osumnjičeni su uhapšeni juče u okviru opsežne istrage belgijskih vlasti, navodi AP, dodajući da su četiri osobe optužene za korupciju, dok je peta optužena za pranje novca.

Tužioci su saopštili da u nameštanju utakmica nisu učestvovali najbolji belgijski klubovi, ali da su dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uhapšenih dovedeni u vezu sa nekim od najjačih klubova, kao što su Anderleht, Klub Briž i Standard Lijež. Tačan identitet uhapšenih još nije zvanično saopšten.
Trener Ivan Leko, koji je oslobođen svih optužbi, govorio je danas sa istražiteljima zajedno sa fudbalskim menadžerima Mogijem Bajatom i Dejanom Veljkovićem.
Istraga je trajala godinu dana i bila je usmerena na radnje fudbalskih menadžera tokom transfera. Istražitelji su posebno obratili pažnju na pranje novca, izbegavanje poreza i korupciju, navodi AP.
Tokom istrage, pronađeni su dokazi nameštanja utakmica.
Na najveći fudbalski skandal u Belgiji u poslednjih nekoliko decenija reagovao je i veteran belgijske fudbalske reprezentacije Vinsent Kompani, koji je izjavio da nije iznenađen jer je "sektor bio godinama pod velom tajni".
"Stvar je što ne razumem kako nije došlo do potpune transparentnosti na međunarodnom nivou", izjavio je Kompani.
AP navodi da je belgijska liga postala poznata kao glavno tržište za jeftine strane igrače, uglavnom iz Afrike.
Agencija dodaje da malo koji od tih igrača ikada dosegne vrhunski nivo, a da se u poslednjih nekoliko godina sve više priča o trgovini ljudima unutar fudbalskog sektora u Belgiji.
Prema rečima Kompanija, istraga je pokazala da je fudbal u Belgiji nezdrav.
"Kada pričate o fudbalskom sektoru, tu nema iznenađenja. Doveden je u vezu sa trgovinom ljudima, drogom, prostitucijom", rekao je Kompani.
Očekuje se da istražitelji i tužioci iznesu još detalja u javnost.
U ovoj međunarodnoj akciji, tokom koje su izvedene 44 racije, učestvovala je i Srbija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Belgija: Uhapšeno devet osoba zbog fudbalskog skandala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2018, 12:06

Broj uhapšenih u okviru opsežne istrage belgijskih vlasti o velikoj finansijskoj prevari i nameštanju fudbalskih utakmica porastao je na devet, javlja AP...Kako navodi, tri dana nakon operacije koja je bila fokusirana na devet belgijskih klubova, i nakon racija u sedam zemalja, podnete su optužnice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.