Izvor: Blic, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbalske gazde se štite smenom trenera

Fudbalske gazde se štite smenom trenera

Učestale smene trenera u srpskom fudbalu često služe kao paravan za loš rad čelnika klubova, koji do sada nisu prezali od direktnog mešanja u rad šefova stručnog štaba, pri tom ih stavljajući u neugodnu situaciju da zbog prodaje igrača sezonu počnu sa jednom a završe sa potpuno drugom ekipom. Greška trenera jeste to što pristaju na kompromise i prihvataju lošu selekciju pojačanja, a posle nekoliko poraza stigne im otkaz.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Od 12 superligaša, njih šest je menjalo trenere u jesenjem delu sezone, a najnestabilnija je bila klupa Zemuna. Ceh za loše rezultate platili su i treneri Voždovca (Tomislav Sivić), Vojvodine (Zoran Marić) i Partizana (Miodrag Ješić), dok su Nebojša Vučićević (Hajduk, Kula) i Slobodan Krčmarević (OFK Beograd) sporazumno napustili klubove.

Milovana Đorića, direktora Škole za trenere u FSS, pitali smo kakav status imaju treneri u Srbiji, koliko su slobodni u radu i da li se poštuju potpisani ugovori na relaciji trener - klub.

- U staroj Jugoslaviji bilo je mnogo lakše doći do posla, a sada imamo 12 superligaša. Kada se i Prva liga bude smanjila na 16 klubova, onda će ostati mesta samo za najbolje. Sada je trend da se na klupu dovode mladi treneri, kao što je to uradio Partizan sa Miroslavom Đukićem, a on je takođe izabrao mlade saradnike u stručnom štabu. Stav UEFA je da se bivšim velikim igračima pruži prilika da rade kao treneri, ali mislim da to nije najidealnije rešenje. Nije dovoljno samo završiti školu, već je neophodno iskustvo i rad sa mlađim kategorijama. Kada se preskoče ti stepenici, onda to kasnije može da se odrazi na karijeru - kaže Đorić.

Bivši selektor reprezentacije tvrdi da su treneri danas u mnogo povoljnijem položaju, kada je u pitanju status u klubu.

Licence uvode red

- Ne volim kada je smena trenera opravdanje za loš rad kluba. Treneri često ne znaju kojim igračima mogu da raspolažu tokom sezone, jer mnogi od njih prođu pripreme, a onda ih prodaju. Međutim, situacija se popravlja posle uvođenja licenci. Tako imamo situaciju da u Superligi sad Đukić ima špansku profi licencu, Dostanić, Rakojević, Ivanović i Ćurčić završavaju profi kurs, Rajevac ima A licencu i sprema se za profi, Bekvalac i Bajević imaju mnogo iskustva... Već za godinu dana ni prvoligaške klubove neće moći da vode treneri bez najviše licence. U takvoj situaciji klubovi su morali da promene odnos prema trenerima.

Đorić tvrdi da klubovi sada poštuju ugovore, kao i da je sve manje uplitanja funkcionera u stručni deo posla.

- Zaista mislim da se poštuju ugovori koji su deponovani u savezu, a ako postoje i neki 'crni', onda i ne treba da nas bude briga da li su oni ispoštovani. Danas klub ne može da licencira novog trenera dok se prethodnom ne isplate sva dugovanja, a čini mi se i da je sve manje uticaja sa strane na rad šefa struke. Prošlo je vreme kada su partijski komesari i sekretari raznih komiteta sastavljali tim.

Nebojša Vučićević, bivši trener Hajduka koji je jesenas napustio klupu Kuljana, slaže se sa Đorićem da licence mogu da promene položaj stručnjaka, ali da je trenerska struka još daleko od blagostanja.

- Uvođenje licenci je dobar potez i u našoj školi zaista ima šta da se nauči, ali se klubovi i dalje poigravaju sa trenerima. Postalo je besmisleno šta se sve može uraditi preko kumovskih veza, kako se vraćaju dugovi i biraju treneri. Kad pročitam u novinama izjavu nekog stručnjaka da je taj i taj predsednik ili direktor vrhunski sportski radnik, pregalac i sinonim za uspešnog čoveka, odmah znam da će posle pet dana da dobije posao u tom klubu.

Vučićević tvrdi da su treneri i dalje najveći krivci za neuspeh, a kada se postižu dobri rezultati, onda se njima kite drugi.

Kobne sugestije

- Prva stvar je to što nije iskorenjen uticaj na rad trenera, jer se često ne zna ko finansira klub i ko bi smeo da sugeriše. Kad u ligi ima malo klubova a mnogo trenera, onda mora da se bude i tolerantan. Naravno, samo do određene granice. Kada dođe do privatizacije i kada se još neke stvari poklope, možda će doći vreme da će trener zavisiti samo od svog rada. Druga stvar jeste to što klubovi često ne poštuju potpisane ugovore. Kada smenjuju trenera, obećaju isplatu, a posle sve završi na sudovima i arbitražama. Onog trenutka kad se budu poštovale sve ugovorene obaveze, onda klubovi verovatno neće smenjivati trenere posle dva-tri poraza. Jednostavno, neće im se isplatiti. Što se mene tiče, nisam imao nikakvih problema u Kuli, ali mi je potpuno jasno kako stvari funkcionišu. Kada nekim zakonom budu regulisani odnosi između trenera i kluba, onda ćemo biti u mnogo boljem položaju - zaključuje Vučićević.

Ž. Babović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.