Fudbalerke SAD šampionke i pre Mundijala

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 23:44

Fudbalerke SAD šampionke i pre Mundijala

Amerikanke su se u maju prošle godine, nakon duge pravne borbe, izborile za iste novčane nagrade kao i fudbaleri, i sada su nagrađene za tu pobedu.

Njima će na svečanosti 12. jula biti uručeno priznanje "Artur Eš" za hrabrost koje se svake godine dodeljuje u oblasti sporta pojedincima ili kolektivima za njihov doprinos borbi za jednakost van terena.

Ženska fudbalska reprezentacija SAD je prvi sportski kolektiv kome će biti uručeno ovo priznanje.

One >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će 20. jula startovati na Mundijalu u Novom Zelandu i Australiji gde će pokušati da dođu do treće uzastopne svetske titule.

S obzirom na to da su daleko trofejnije od kolega fudbalera, a da su sve do 2022. bile daleko manje plaćene od muškog tima, pre tri godine su pokrenule spor pred Sudom protiv Fudbalskog saveza SAD i izašle kao pobednice.

Od tada, sredstva i nagrade od takmičenja koja se uplaćuju u kasu Saveza na ravne časti se dele muškoj i ženskoj selekciji.

"Posle ovoga ništa više neće biti isto", rekla je povodom ove nagrade i pre svega povodom borbe i dobijene pravne bitke, reprezentativka SAD Megan Rapino.

Priznanje je dobilo ime po legendarnom tamnoputom teniseru koji je iz bede dostigao najveće sportske visine i zavredeo poštovanje nacije u vreme rasne segregacije u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.