Fudbal i Partizan neostvarene ljubavi

Izvor: Politika, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal i Partizan neostvarene ljubavi

Ne čudi što je prva ljubav Dejana Bodiroge bio fudbal, imajući u vidu da je na početku sedmog razreda bio visok 169 cm. – Što neće Partizan hoće Ćosić i Zadar. – Kao junior postigao 36 poena protiv Kukoča i Rađe

Na početku sedmog razreda Dejan Bodiroga je bio visok 169 cm pa ne čudi što mu je prva ljubav bio fudbal za koji je, kako kažu, bio vrlo talentovan. Tu svoju veštinu je dokazivao i mnogo godina kasnije, u revijalnim fudbalskim utakmicama između košarkaša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trenera i funkcionera Barselone. Posle jedne od njih, u kojoj je sve oduševio driblinzima i pogotkom u rašlje gola na kojem je stajao današnji centar Đirone Mark Gasol, predsednik kluba Đoan Laporta ga je pitao: "Ima li nešto za šta nisi talentovan? Možda hokej na travi...".

Rođen je 2. marta 1973. u Zrenjaninu u kojem je završio Osnovnu školu "Vladimir Nazor".

Kada je njegov razredni u šestom razredu Veljko Stojšin napravio anketu – S kim biste voleli da sedite u klupi – većina je odgovorila: "Sa Dejanom Bodirogom". Kasnije su mnogi poznati evropski treneri davali isti odgovor, ali na pitanje: "Kog igrača biste pre svih videli u svom timu"?

Fudbal je ostavio na savet svog prvog košarkaškog trenera Radeta Prvulova kod koga je imao prvi trening, 10. novembra 1984.

Prvi klub za koji je igrao bio je zrenjaninski Mašinac u čiji prvi sastav ga je već sa 13 godina uveo Miodrag Nikolić (1938-2005), član reprezentacije Jugoslavije koja je donela prvu košarkašku medalju našoj zemlji, na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1961.

Za kratko vreme o njegovom talentu se pričalo širom zemlje i uskoro se našao na probi u Partizanu, mada su se o njemu raspitivali i Crvena zvezda, Cibona, Jugoplastika i Vojvodina.

O tome zašto nije postao član "crno-belih", objasnio je pre tri dana u intervjuu "Politici", povodom završetka svoje karijere:

– Kada se Krešimir Ćosić vratio u Zadar 1989. počeo je da traži talente po Jugoslaviji. Ja sam tada, sa 16 godina, bio na probi u Partizanu u kojem nisu baš bili zainteresovani da me dovedu. Rekli su mi da sačekam malo. Pošto je tada vladao fer-plej među klubovima, Ćosić je prvo pozvao ljude u Partizanu da ih pita da li može da me odvede u Zadar, i dobio je potvrdan odgovor. Posle sedam dana u Zadru nije mi se ostajalo, jer mi je bilo teško da se odvojim od porodice. Ipak, Ćosić je došao u Zrenjanin i posle razgovora s mojim roditeljima ja sam nekako pristao. Ćosić je bio izuzetna ličnost.

Krešimir Ćosić (1948-1995), rekorder državnog tima Jugoslavije sa 14 medalja, bio je selektor "plavih" na Evropskom prvenstvu u Atini 1987. kada je osvojena bronza (Zoran Slavnić mu je bio pomoćnik).

Dve godine kasnije vratio se u Zadar koji je posle istorijskog uspeha (titula državnog prvaka 1986. sa Vladom Đurovićem na klupi) krenuo u promene.

Trener Josip Đerđa je otišao u Italiju, prvi čovek kluba Boža Milićević u Cibonu, a glavni igrač Stojko Vranković u solunski Aris.

Ćosić je u julu 1989. doveo iskusnog Svena Ušića i dvojicu perspektivnih igrača: Dejana Bodirogu i Zvonimira Ridla.

Zbog nerešenog statusa sa Vojvodinom, sa kojom je navodno imao ugovor, nije mogao da igra za seniorski tim Zadrana u kojem su bili Popović, Komazec, Blažević, Šarlija...

U jednoj juniorskoj utakmici između Zadra i Jugoplastike postigao je 36 poena, a boje Splićana su tada branili Toni Kukoč i Dino Rađa. U "Jazinama" su ga trenirali i Slavko Trninić i Josip Grdović.

U to vreme zaigrao je i za juniorsku reprezentaciju koja je u holandskom gradu Groningemu osvojila peto mesto. Bio je njen najmlađi član.

Tada nije igrao mnogo, a pravu šansu je dobio na Svetskom omladinskom prvenstvu u Edmontonu 1991. kada je proglašen za najboljeg igrača, iako je bio jedan od najmlađih.

U borbi za treće mesto Jugoslavija je izgubila od Argentine. Te godine, 4. jula, debitovao je za seniorsku selekciju, na Mediteranskim igrama u Atini, u prvom kolu protiv Španije koja je tada odnela pobedu.

Pošto je bio rat na pomolu, odlazak iz Zadra bio je neminovan. Tako publika u "Jazinama" nije imala priliku da uživa u njegovom umeću.

(Sutra: Sa Tanjevićem u borbu za slavu u Italiji)

Aleksandar Miletić

[objavljeno: 15.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.