Izvor: MozzartSport.com, 04.Jun.2021, 02:12

Francuzi skratili Ligu 1 - od sezone 2023/24 sa 18 klubova

Čak 97,8 odsto članova Skupštine odobrilo predlog

Korona kriza saterala je francuske klubove u ćošak. Nepopularnost Lige 1 dovela je do toga da se Canal + odrekne ekskluzivnih prenosa na sve mečeve, prihoda će biti sve manje, a dodatne troškove doneće i novi format Lige šampiona, koji će na snagu stupiti 2024. godine. Pride ih godinama unazad nazivaju farmerskom ligom, mnogi ih ne smatraju legitimnim članom društva Liga petica. Francuzi su rešili da omalovažavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << stanu na put, skrešu troškove i usput poboljšaju kvalitet Lige 1. Kako? Za početak - smanjenjem broja kluba u elitnom rangu takmičenja.

Generalna skupština Francuske profesionalne lige (LFP) odobrila je u četvrtak ideju, te će od sezone 2023/24 Liga 1 brojati 18 umesto 20 klubova. Koliko je predlog zapravo naišao na odobravanje, govori podatak da je 97,8 odsto članova Skupštine glasalo za.

"Ovo je vrlo dobra odluka koja pokazuje jedinstvo igrača u francuskom fudbalu. Pre svega, omogućava stvaranje uslova za ambiciozni plan reformi u budućnosti", rekao je predsednik Francuske profesionalne lige Vinsent Labrun.

Naredne sezone sve će biti kao u nedavno završenoj, direktno će u drugu ligu dva poslednjeplasirana tima, dok će se 18. u baražu boriti za opstanak. Do promene će doći u sezoni 2022/23, kada će četiri poslednjeplasirana tima završiti u Ligi 2, iz koje će u elitu samo prva dva kluba.

Od tada pa nadalje, po dva tima će ispadati iz elite i ulaziti u nju, dok će o trećem mestu odlučivati plej-of meč između 16. u Ligi 1 i 3. u Ligi 2. Po istom sistemu, od Liga petica, za sada funkcioniše jedino nemačka Bundesliga.

Što se Lige 2 tiče, ona još neće pretrpeti promene, mada Ekip navodi da bi i drugi rang mogao da bude skraćen sa 20 na 18 timova.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.