Francuska ministarka sporta zatražila odlučan odgovor na nasilje u fudbalu

Izvor: B92, 05.Dec.2023, 01:04

Francuska ministarka sporta zatražila odlučan odgovor na nasilje u fudbalu

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera pozvala je na globalan i izuzetno odlučan odgovor na nasilje u fudbalu.

To je usledilo posle smrti navijača Nanta prethodnog vikenda.

Govoreći za francuski radio Inter, ministarka je rekla da bi sprečavanje navijača da putuju na gostovanja moglo biti deo rešenja kada utakmice predstavljaju rizik od nasilja.

"Za sada moramo da se koncentrišemo na putovanja navijača. Od suštinskog je značaja da se vratimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na manje nasilnu situaciju... potreban nam je globalan i izuzetno odličan odgovor", navela je ona.

Navijač Nanta ubijen je u subotu uveče u neredima uoči utakmice protiv Nice. Tužilaštvo je pokrenulo istragu o ubistvu iz nehata.

Poslednjih sezona u francuskom fudbalu je porast nasilja među navijačima.

Gostujućim navijačima je zbog utakmica visokog rizika zabranjeno da prisustvuju utakmicama između velikih rivala, među kojima su Pari Sen Žermen i Olimpik Marsej.

Potpuna zabrana bi mogla vlastima da efikasnije kontrolišu navijače, ali bi takvu odluku najverovatnije osporile navijačke grupe uz tvrdnju da bi to njihovo prekršilo osnovno pravo da se slobodno kreću.

"Jednostavno nije moguće da su policijske snage toliko preoptrećene, da se uništava privatna imovina, da se kamenuju autobusi i povređuju ljudi. I sada, smrt. Dosta je", navela je Udea-Kastera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.