Izvor: Blic, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska brani zlato

Francuska brani zlato

SEUL - Utakmicom između Francuske i Senegala (13.30 TV) danas počinje 17. svetski kup FIFA, na kojem će se, od 31. maja do 30. juna, 32 reprezentacije boriti za 'Zlatni globus', simbol fudbalske moći i slave. Biće to po mnogo čemu neobičan Mondijal. Pre svega jer se prvi put od 1930. godine igra van teritorije Evrope i Amerike, zatim zato što ga prvi put organizuju dve države, a specifičan će biti i po mestima odigravanja utakmica, jer bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Japancima i Južnokorejcima na izgrađenim stadionima mogli da pozavide i njihovi potomci. Onaj ko pobedi biće fudbalski bog naredne četiri godine, a svi ostali biće zaboravljeni već 1. jula, kada se spusti zavesa na najveću svetsku feštu loptanja.

Fudbalska groznica je zahvatila planetu, pa su domaćini odlučili da dobro unovče Mondijal, koji u poslednje vreme predstavlja veoma prestižan i tražen brend. Televizijske stanice investiraće u signal iz Japana i Južne Koreje oko 780 milona evra, a koliko će im se novca kasnije sliti u kasu može se samo nagađati na osnovu podatka da će utakmice pratiti oko tri milijarde gledalaca.

Francuzi, koji brane pehar osvojen u Parizu 1998. godine, danas će igrati protiv reprezentacije Senegala, u kojoj samo dva fudbalera ne nastupaju u francuskom šampionatu. 'Trikolori' ne mogu da računaju na najboljeg igrača Zinedina Zidana, ali to ne brine previše bivšeg selektora Emea Žakea, idejnog tvorca šampionske ekipe. - Primetio sam da su neki igrači preuzeli inicijativu od kada Zidan nije u ekipi. Njegov izostanak je veliki gubitak, ali pojedini reprezentativci su spremni da preuzmu odgovornost, kao na primer Patrik Vijera, koji nije isti fudbaler kad Zidan igra i kad odsustvuje. U svakom slučaju, utakmica protiv Senegala neće biti odlučujuća - tvrdi Žake.

Francuska će na Svetskom prvenstvu igrati u grupi A sa Urugvajem, Danskom i Senegalom.

Ž. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.