Formirana Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2021, 16:05

Formirana Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava Srbije

Radna grupa koja će izraditi Nacrt akta o promeni Ustava Srbije formirana je danas na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a čine je stručnjaci, predstavnici Ministarstva pravde, Udruženja tužilaca, Društva sudija.

Među članovima Radne grupe, kojom će predsedavati predsednica tog odbora Jelena Žarić Kovačević, su i redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, sudija Ustavnog suda i član Venecijanske komisije za Srbiju Vladan Petrov, zamenik generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sekretara Skupštine Srbije Branko Marinković, pomoćnik Ministra pravde Jovan Ćosić, zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Darko Radojičić i viši savetnik u Ministarstvu pravde Vladimir Vinš.

Žarić Kovačević podseća da je Narodna skupština prihvatila Predlog vlade za promenu Ustava i da je sada došao trenutak da Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo nastavi sa svojim poslom.

"Mi smo do sada imali sedam javnih slušanja, bila su održavana u Narodnoj skupštini, ali i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Sada ćemo sve to rezimirati i dostaviti članovima Radne grupe kako bismo ih upoznali sa svakim mišljenjem koje je izneto, kako bismo na jedan odgovoran način pristupili izradi akta o promeni Ustava", rekla je Žarić Kovačević.

Ona je podvukla da predlog više neće moći da se menja, odnosno da se isključivo radi o izmenama koje se tiču pravosuđa, a nikako o izmenama koje se tiču KiM, teritorijalne celovitosti, suverenitetu ili bilo kojoj drugoj oblasti koju Ustav reguliše.

Ponovila je da se promene Ustava isključivo odnose na pravosuđe, odnosno nezavisnost sudova i njihovu veću profesionalnost i odgovornost.

Na pitanje do kada bi Radna grupa trebalo da izradi tekst Nacrta akta o promeni Ustava, ona procenjuje da bi to možda mogao biti kraj jula.

"U samoj odluci o formiranju Radne grupe mi nismo stavili rok, ali negde po koracima, kako to predviđa Ustav i Poslovnik Narodne skupštine, po mojoj nekoj proceni bi možda mogao da bude kraj jula", rekla je Žarić Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.