Finansijski fer plej ili fudbalska prohibicija elite? Siti tera Uefu na sud!

Izvor: MozzartSport.com, 24.Sep.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansijski fer plej ili fudbalska prohibicija elite? Siti tera Uefu na sud!

Navijači Mančester Sitija iznajmili Žan-Luja Dipona, koji je “krivac” za Bosmanovo pravilo, da dokaže da su pravila evropske kuće fudbala protivna zakonima Evrope unije

Najmlađi poklonici fudbala možda se ne sećaju, ali pre tačno dve decenije u finalu Kupa evropskih šampiona između Barselone i Sampdorije Katalonci su u svom timu imali osam domaćih igrača plus Ronalda Kumana, Mihaela Laudrupa i Hrista Stoičkova, a Italijani devet "svojih" uz >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << bonus u likovima Srećka Kataneca i Toninja Sereza.  U to vreme Uefa klubovima nije dozvoljavala da u protokolu imaju više od trojice stranaca. A onda se pojavio Žan-Luj Dipon, koji je zarad interesa Žan-Mark Bosmana oborio pravilo dokazavši da se propisi Uefe kose sa zakonima Evropske unije.

Dve decenije kasnije u finalu Lige šampiona u Lisabonu u startnih 11 Reala od Španaca samo Iker Kasiljas, Danijel Karhvahal i Serhio Ramos. Krunu Kraljevskom klubu na glavu su stavili stranci. Diponova zaostavština.

A ugledni advokat sada se sprema na još jedan juriš na Evropsku fudbalsku federaciju. Navijači Mančester Sitija, njih 15.000 okupljenih u jednom udruženju, unajmili su ga da obori pravilo Uefe o finansijskom fer pleju kako bi milioni arapskih vlasnika mogli nesmetano da se slivaju u klupsku kasu!

Dipon je, naravno, pronašao caku – pravila Uefe u suprotnosti su sa zakonima Evropske unije o tržišnoj konkurenciji. Građani smatraju da finansijski fer plej sprečava ambiciozne vlasnike klubova koji ne pripadaju "ustanovljenoj evropskoj eliti" da se razvijaju.

Fudbalska prohibicija, kažu navijači Mančester Sitija.

Dipon dodaje da finansijski fer plej takođe ograničava prihode igrača, ali i menadžera, smanjuje prostor za transfer aktivnosti, a najvećim klubovima Evrope dozvoljava da ostanu neprikosnoveni. Ako je cilj spasiti klubove sopstevene alavosti to se, smatra belgijski advokat, može uraditi i manje restriktivnim merama.

Nama samo para uši ovo "ograničava prihode menadžera"… Samo dan pošto je na površinu isplivalo da Uefa planira da ukine vlasništvo treće strane. Slučajnost?

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.