Izvor: RTS, 29.Jan.2023, 17:16

Finale Svetskog rukometnog prvenstva za istoriju, Danska i Francuska imaju priliku da urade ono što niko do sada nije

Jedine dve neporažene rukometne reprezentacije stigle su do finala 28. Svetskog prvenstva. Rukometne velesile, Francuska i Danska imaju isti cilj - još jedan trofej kojim će ukrasiti svoju impresivnu istoriju. Direktan prenos utakmice možete pratiti na Drugom programu RTS-a od 20.55 časova.
Danska bi mogla da postane prvi tim koji je osvojio tri titule svetskog prvaka zaredom. Francuska ima priliku da obori rekord osvajanjem sedme titule šampiona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sveta u rukometu.

Zasigurno, meč između Danske i Francuske biće jedan od najnapetijih u dugoj istoriji rukometa.
Finalisti ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u rukometu sastaće se tek drugi put u finalu šampionatu sveta.
Prvi meč odigran je 2011. godine, takođe u Švedskoj u kome je Francuska trijumfovala 37:35.
Protokom godina, prirodno, dolazilo je do smene rukometaša u oba tabora. Međutim, sa pomenutog finala 2011. godine u timu Francuske još uvek je aktivan Nikola Karabatić. 
Dansku su u međuvremenu napustili, a onda se i vratili - golman Niklas Landin, bekovi Mikel Hansen i Rasmus Lauge Šmit i desno krilo Hans Lindberg.
Rukometaši Danske su prolazom u finale uz pomoć trijumfa Francuske nad Švedskom obezbedili mesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.
Skandinavska reprezentacija nije izgubila meč na Svetskom prvenstvu od 2017. godine, kada je eliminisana u osmini finala od Mađarske. Od tada do danas na turnirima šampionata sveta napravila je rekordni niz bez od 27 mečeva bez poraza, najduži u istoriji takmičenja.
Karabatićev put ka istoriji vodi preko trijumfaDuel između Danske i Francuske biće borba dva najbolja napada na takmičenju, s tim što je  Danska postigla 274 gola, a Francuska samo dva gola manje u prvih osam mečeva.
Francuska će se nadati više od toga u nedelju, pošto je po treći put sa osam pobeda zaredom započela izdanje IHF svetskog prvenstva za muškarce, osvojivši titulu u oba prethodna izdanja koja su održana na svom terenu. 2001. i 2017. godine.
"Trikolore" i dalje predvodi Nikola Karabatić koji će uprkos povredi biti spreman za finalnu utakmicu. 
Karabatićev put ka ulasku u istoriju rukometa vodi preko osvajanja trofeja, budući da ima priliku da postane tek drugi igrač u istoriji rukometa sa pet svetskih titula, poput svog bivšeg saigrača Tjerija Omejera.
Od prve medalje osvojene 1993. godine, Francuska je propustila pobedničko postolje u samo četiri nastupa od poslednjih 16 na Svetskom prvenstvu.
Kada je reč o finalima pobedili su u šest od sedam odigranih, a jedini poraz je bio u Švedskoj 1993. godine.
Ulog je veliki, reprezentacije su još veće, a sve ukazuje na to da će rukometna utakmica između Danske i Francuske s početkom od 20.55 časova (RTS2) biti najveća u poslednjoj deceniji, zbog svega navedenog.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.