Ferstapen o šampionskoj drami: Još krug i ne bih završio trku

Izvor: B92, 09.Feb.2022, 12:10

Ferstapen o šampionskoj drami: Još krug i ne bih završio trku

Maks Ferstapen, svetski šampion u Formuli 1, otkrio je zanimljiv detalj u vezi poslednje trke u prošloj sezoni.

On je posle velike drame uspeo da pobedi i osvoji titulu ispred velikog rivala Luisa Hamiltona.

Holanđanin je otkrio da je tokom poslednjeg kruga na stazi u Abu Dabiju imao jake grčeve u nogama.

"Šta mi se dešavalo u glavi? Mislio sam, moram da ga prestignem. Ima samo jedna opcija, neću da trku završim kao drugi. Pokušao sam da budem koncentrisan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od tog restarta trke. Sve je bilo kako treba dok nisam prešao liniju cilja i počeo da osećam bolne grčeve u nogama. To je jedna od najbolnijih stvari, prolazite kroz muke duži period. Osećate kako vam se mišić steže i postaje kao teniska loptica. Pomaže adrenalin, ali ako vam se to dešava dok hodate, ne možete da se pomerite. Nemoguće je. Nije bilo druge opcije, morao sam da ga prestignem", rekao je za "Gardijan".

On je detaljno objasnio te finalne momente trke.

"Ubrzavao sam do maksimuma i osećao sam da me noga boli sve više. Na sreću, krivina broj pet je stigla brzo i počeo sam da preuzimam stvari u svoje ruke. Imao sam tri sekunde bez da sam pritisnuo akcelerator. Onda sam imao dve duge prave deonice i na drugoj me je Luis napao i osetio sam kako mi stopalo vibrira. Nisam mogao da ga kontrolišem jer se mišić grčio. Vrištao sam preko radija kada sam pobedio, ali ceo krug i moje stopalo više ne bi moglo da izdrži. Da se vozio još jedan krug, ne bih trku završio na ovaj način. Nivoi stresa bili su tako visoko u poslednjem krugu da je telo prosto reagovalo na to. Ipak, ne smete da odustanete. Znao sam da ima moć, tako da sam pomislio, 'iznenadi ga na tom uglu'. Čak ni moj otac nije očekivao da ću uspeti. Te stvari prave razliku", rekao je svetski šampion.

Kada pogleda na 2021. smatra da je zasluženo stigao do svetskog trona.

"Imao sam vrlo dobru sezonu i mislim da sam zaslužio titulu. Nije me ni sreća pratila. Ljudi uvek pamte poslednju trku, ali kad gledate celu sezonu, šampionat je morao da se reši mnogo ranije".

Ne razmišlja koliko će titula imati na kraju karijere.

"To me uopšte ne brine. Ako nikad i ne stignem do sedme ili osme, biće u redu. Treba mnogo sreće da dominirate tako dugo. Želim samo da uživam i znam da kada se opet vratim na stazu da ću i dalje želeti da pobeđujem", zaključio je Ferstapen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ferstapen o šampionskoj drami: "Još krug i ne bih završio trku"

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2022

Maks Ferstapen, svjetski šampion u Formuli 1, otkrio je zanimljiv detalj u vezi posljednje trke u prošloj sezoni.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.