Ferstapen i Hamilton podeljeni po pitanju sprint trka

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 12:23

Ferstapen i Hamilton podeljeni po pitanju sprint trka

Narednog vikenda na programu će biti četvrtak trka sezone u šampionatu Formule 1.

Vozi se Velika nagrada Azerbejdžana, a na njoj će biti održana i prva od šest planiranih sprinterskih trka u sezoni.

Ove godine ih je duplo više nego protekle, što izazova ozbiljne podele u svetu najbržeg karavana. Dok su jedni za to da se nastavi sa njima, drugi im se žestoko protive.

Pre dve godine čelnici takmičenja su uveli sprinterske trke na distanci od 100 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kilometara koje se voze subotom, dok su kvalifikacije pomerene za dan ranije.

Na taj način su želeli da vikendu daju jaču takmičarsku crtu umesto standardnih treninga.

Među onima koji se žestoko protive sprinterskim trkama je i svetski šampion, Maks Ferstapen.

"Uopšte nisam pristalica tih trka. Kada radimo te stvari, vikend postaje prenapet, jer ionako imamo veliki broj trka. Nadam se da neće biti previše promena ili se u suprotnom neću predugo zadržati u ovom sportu", zapretio je Ferstapen da bi mogao uskoro da se povuče.

Najveći broj je onih koji su svesni da sport mora da evoliura, ali traže da se sa promenama ide postepeno i ne tako naglo.

Za razliku od Ferstapena, sedmostruki svetski prvak, Britanac Luis Hamilton, ima sasvim drugačije mišljenje o sprinterskim trkama.

"Mislim da bi konstantno trebalo da evoluiramo i razmatramo sve što radimo. Meni se konkretno dopadaju sprint vikendi i voleo bih da ima više kvalifikacija jer bi tako bilo super zanimljivo. Mislim da mora da bude različito. Možda bismo u nekim trkama mogli da imamo manje promene, specifične za određena mesta? Ako imate trke gde je nemoguće preticati, kao u Monaku, šta možemo da uradimo da trku učinimo uzbudljivijom?", upitao se Hamilton.

Iskusni Fernando Alonso je takođe pristalica sprinterskih vikenda, ali ima drugačiji predlog.

"Nadam se da ćemo zadržati ovaj format, ja bih sugerisao da petak bude i uzbudljiviji. Kao da svi imamo samo jedan set guma i jedam pokušaj. To daje istu šansu svima, to nije nekorektno", poručio je Alonso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.