Izvor: Politika, 09.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federer u finalu

Švajcarac pobedio Rusa Davidenka sa 7:5, 7:6 (7:5), 7:6 (9:7) Švajcarac Rože Federer je opet na putu za "gren-slem". Pobedio je na Međunarodnom prvenstvu Australije. Vimbldon je njegov atar od 2003, Međunarodno prvenstvo SAD od 2004. i velike su šanse da će njegov zabran i da ostanu. Ali, najlepši tropari pripadaju onima koji su osvojili sve što se osvojiti moglo.

Najboljem teniseru današnjice, jednom od najboljih svih vremena, nedostaje trijumf s Međunarodnog prvenstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Francuske pa da se pridruži Amerikancu Donaldu Badžu (1938) i svom uzoru Australijancu Rodu Lejveru (1962, 1969), jedinim teniserima u istoriji sa sva četiri velika trofeja.

Federer je ponovo finalista "Rolan Garosa". U polufinalu je savladao Rusa Nikolaja Davidenka sa 7:5, 7:6 (7:5), 7:6 (9:7). U mogućnosti švajcarskog teniskog asa na šljaci krene da se sumnja čim s aprilom počne i sezona na toj podlozi, pod vedrim nebom. Ove godine se skepsa javila i ranije. Dva uzastopna poraza protiv Argentinca Giljerma Kanjasa i to na tvrdoj podlozi, ohrabrili su i njegove stalne mušterije. Još kada ga je Španac Rafael Nadal pobedio u finalu na mastersovom turniru u Monte Karlu, a Italijan Filipo Volandri zatim već u trećem kolu na mastersu u Rimu, oba puta na zemljanom terenu, ozbiljno se posumnjalo u Federerovu moć, prvi put u njegovoj neprikosnovenoj eri. Povrh svega, prekinuo je dvoipogodišnju saradnju s trenerom Tonijem Roučom kojem je bio kao čedo.

Odlika velikih igrača je da ne klonu kada im je najteže, a Švajcarac teže trenutke nego tada nije proživljavao. Oporavak je bio veličanstven, istovremeno i najava velike borbe na "Rolan Garosu". U Hamburgu je savladao Nadala u finalu, sprečivši ga da načini i 82. pobedu uzastopce na šljaci za koju mu i on priznaje da je njen kralj. U trećem, odlučujućem setu bilo je čak 6:0.

Davidenko, trećeplasirani na svetskoj rang-listi, bio je juče tvrd orah, kao, uostalom, i u svakom meču, ali je Federer potvrdio klasu. Rus je u drugom setu vodio s 5:4, u trećem čak s 5:2 uz 30:0 na servis protivnika. Posustao je kada je Švajcarac bio na najvećim mukama i naposletku izgubio. Mada je u oba taj-breka igrao vrlo dobro, da se učini više već je bilo dockan.

Federeru je pripao i deveti međusobni duel. Ušao je osmi put uzastopce u finale turnirima za "gren-slem" i tako nadmašio predratnog australijskg tenisera Džeka Kraforda kome je to pošlo za rukom jedan put manje. Švajcarac je finalista svaki put od "Rolan Garosa" pretprošle godine kada ga je u polufinalu eliminisao Nadal. Pobedio je u sedam odlučujućih mečeva, a jedini put je poražen na "Rolan Garosu" lane – protiv Nadala. Španac mu je kost u grlu i protivnik u sutrašnjem meču za "Kup musketara" (15 časova).

G. A.

[objavljeno: 09.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.