Federer s trijumfom na megdan Srbiji

Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federer s trijumfom na megdan Srbiji

Švajcarac Rože Federer je pobednik Međunarodnog prvenstva SAD u tenisu. U finalu je savladao domaćeg igrača Endija Rodika sa 6:2, 4:6, 7:5, 6:1.

Kada sledeći put uzme reket u ruke, biće to u meču sa Srbijom. Naša reprezentacija, prvi put pod novim imenom, boriće se protiv Švajcarske od 22. do 24. septembra u Ženevi za plasman u Svetsku grupu u Dejvisovom kupu. U doigravanje se probila pobedom nad Velikom Britanijom u Glazgovu u drugom kolu u Prvoj grupi Evroafričke zone, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su Švajcarci poraženi u Ženevi protiv Australije u prvom kolu Svetske grupe. Čovek-tim Federer, s kojim mogu da budu planirane tri pobede, dve u singlu i jedna u dublu, nije igrao. U Njujorku, posle pobede nad Rišarom Giskeom iz Francuske u četvrtfinalu, izjavio je da j spreman da predvodi reprezentaciju protiv Srbije.

– Znao sam da ću, ako Švajcarska izgubi u prvom kolu, moći da joj pomognem da ostane među 16 najboljih selekcija na svetu. Dejvisov kup je izazov, jer se ne zna ni ko može da bude protivnik, ni gde na kugli zemaljskoj. Vidim da Stansilas Vavrinka i Marko Kjudineli dobro igraju i da su napredovali pa teret neće morati da padne samo na mene, – rekao je Federer.

Još neko vreme može da bude na lovorikama. Najbolji teniser današnjice je i na "Flašing Medouzu" potvrdio neprikosnovenost. Rodik ostaje njegova stalna mušterija (pobedio samo jednom u 12 međusobnih okršaja, poslednjih šest bili su u finalu). Amerikanac ima najsilovitiji servis na svetu, ali ga Federer kroti i na brzoj podlozi, kakva je u Njujorku, i na najbržoj, travnatoj kakva je na Vimbldonu (Rodik nemoćan u finalima 2004. i 2005). Protiv Švajcarca nije vredelo ni što mu je u pomoć pritekao čuveni zemljak Džimi Konors kao trener. Rodik je ključnu šansu da protivnika stavi na velike muke prokockao u trećem setu kada je pri 2:2 imao tri brejk-lopte.

Ipak, svojevremeno prvi "reket" sveta je izvukao neku korist. Nedavno je posle dugo vremena ispao iz "kluba sto". Probojom u finale na "Flašing Medouzu" pomakao se sa desetog na šesto mesto na svetskoj rang-listi. To je plod dobrih igara na takozvanoj američkoj seriji turnira na kojoj je bio najuspešniji (pobeda u Sinsinatiju, finale u Indijanapolisu) pa je zaradio milion dolara. Kao finalisti mu je pripalo utešnih 600.000, dok je švajcarski teniser zaradio duplo više.

Federer i dalje otvara poglavlja u teniskoj istoriji. Sa samo 25 leta je postao prvi teniser svih vremena koji je trostruki uzastopni pobednik Međunarodnog prvenstva SAD i Vimbldona u isto vreme. Po dva puta su to učinili predratni igrači Amerikanci Vilijam Tilden (1920/21) i Donald Badž (1937/38).

Švajcarac je na najuglednijem turniru Međunarodnom prvenstvu Engleske zapravo nepobediv od 2003. S Međunardonog prvenstva Australije ima dva trofeja (2004, 2006). Sa ukupno devet takozvanih "gren-slem" titula izbio je na šesto mesto na večnoj listi (Pit Sampras 14, Roj Emerson 12, Bjern Borg i Rod Lejver po 11, Tilden 10). Jedini je posle Australijanca Lejvera (1969) koji je igrao u sva četiri velika finala u istoj godini.

Za razliku od svog uzora, koji je 1962. osvojio "gren-slem" kao amater, a sedam godina kasnije i kao profesionalac, Švajcarcu stanu na žulj čim mu pomenu "Rolan Garos". To mu je nedosanjani san, jer je na javi Španac Rafael Nadal koji ga je ove godine savladao u finalu, a prošle u polufinalu.

Federer je u finalu u Njujorku savladao učenika, a nastavlja poteru za učiteljom. Konors, petostruki pobednik na "Flašingu", neprekidno je bio na čelu rang-liste 160 nedelja. Amerikanac češkog porekla Ivan Lendl je posustao na 157. Od kada je 1973. uvedena lista Federer je na trećem mestu. Juče je načeo 137 nedelju (četvrti Sampras – 102), a sve je izvesnije da će 26. februara iduće godine da obori i Konorsov rekord.

Iako mu je rival u finalu bio domaći igrač, na njegovu stranu je stao Federer u golfu. Amerikanac Tajger Vuds, najbogatiji sportista na svetu, pratio je meč iz lože, ugnežden između svoje lepše polovine i Federerove verenice.

– Iako smo se nekoliko puta dogovarali, nikako nismo mogli da se sretnemo. Obećao mi je da dolazi ako uđem u finale. Zbog toga sam morao da dam sve od sebe, – rekao je teniski Tajger Vuds.

--------------------------------------------------------------------------

Ivanovićeva 15, a Jankovićeva 17.

Na novim svetskim rang-listama Ana Ivanović zauzima 15. mesto, a Novak Đoković 21. što su im najbolji rejtinzi. Jelena Janković, polufinalista Međunarodnog prvenstva SAD, pomakla se sa 20. na 17. mesto. Tako je ponovila najbolji plasman, ostvaren posle prošlogodišnjeg takmičenja. Ivanovićeva je pre poslednjeg turnira za "gren-slem" u sezoni bila 17, a Đoković 23.

Boris Pašanski je 92 (bio 87). Janko Tipsarević je do njega (94) s pet poena manje, dok je Ilija Bozoljac pobedom na čelindžeru u Donjecku napredovao za 17 mesta i 132. je. Najbolji rejting ima i Viktor Troicki, četvrtfinalista u Ukrajini. Sada je 216, 16. mesta bolje nego na prethodnoj listi. Od dvesta najboljih deli ga samo 16 bodova.

Posle prvih 36 sedmica u 2006. godini, najbolji predstavnici srpskog "belog sporta" su sve bliži svom prvom zarađenom milionu dolara. Tako je Ana Ivanović do sada "inkasirala" 612.126, a Jelena Janković 605.371 dolar, dok je Novak Đoković ukupno zaradio 508.290 dolara.

Doduše, oni su još daleko od zarada Belgijanke Žistin Enen-Arden (3.204.810) i Švajcarca Rožea Federera (6.133.885 dolara), koji vode na listama najbogatijih igrača i igračica u ovoj godini u ženskoj i muškoj konkurenciji svetskog tenisa.

G. A.

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.