Federer odbranio titulu u Melburnu

Izvor: B92, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federer odbranio titulu u Melburnu



Švajcarac Rože Federer osvojio je svoju desetu Gren Slem titulu bez izgubljenog seta na Otvorenom prvenstvu Australije. On je u finalu u Rod Lejver Areni u Melburnu savladao Fernanda Gonzalesa iz Čilea sa 3:0 – po setovima 7:6(7:2), 6:4, 6:4 u meču koji je trajao dva časa i 20 minuta.

Na taj način Federer je nastavio svoju seriju pobeda i stigao do 36 trijumfa u nizu, što je njegov lični rekord. 25-godišnji Švajcarac je postao prvi teniser koji je u dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navrata dobio tri Gren-slema za redom, tačnije šest od poslednjih sedam Gren-slemova. Jedini poraz došao je u finalu Rolan Garosa od Rafaela Nadala.

Plasmanom u finale Ozi Opena, Federer se izjednačio sa Džekom Krofordom koji je sedam puta za redom igrao na Gren-slem finalima 1933. i 1934.

Federeru je ovo treća titula u Melburnu, a ukupno jubilarna deseta. Na večnoj listi vodi Amerikanac Pit Sampras sa 14 Gren-slem trofeja.

Federer je postao i prvi teniser od Bjerna Borga, pobednika Rolan Garosa 1980. godine koji je osvojio jedan Gren-slem bez izgubljenog seta.

10. nosilac Gonzales igrao je svoje prvo Gren-slem finale i vršio je pritisak na Federera snažnim forhend udarcima, ali nije mogao da parira svom protivniku u svim segmentima igre. Federer već 156. nedelju za redom drži prvo mesto na ATP listi.

Gonzales je napravio brejk u devetom gemu, ali je u narednom propustio dve set lopte. Federer je izjednačio na 5:5, pa imao četiri set lopte u narednom gemu, ali je Gonzales iznudio taj-brejk u kome je Švajcarac lako dobio sa 7:2.

U naredna dva seta, bila su dovoljna samo dva brejka da Federer stigne do svoje desete Gren-slem titule.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.