FIORENTINA IGRALA ZA SRBIJU: Gol u 129. minutu mnogo je doprineo našoj zemlji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 12:03

FIORENTINA IGRALA ZA SRBIJU: Gol u 129. minutu mnogo je doprineo našoj zemlji!

Veoma važna stvar...

Ekipa italijanske Fiorentine sinoč je u veoma uzbudljivom meču u Bazelu, golom u sudijskoj nadoknadi produžetaka, uspela da se plasira u finale Lige konferencija. Plasman Viole u finale trećeg po rangu UEFA takmičenja od velikog je značaja i za Srbiju. Ne samo zbog trojice naših reprezentativaca u klubu iz Firence - Luke Jovića, Alekse Terzića i Nikole Milenkovića, već i zbog UEFA koeficijenata.

Fiorentina je golom u 129. minutu eliminisala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Bazel (prvi meč 2:1, revanš 1:3). Ispostavilo se da je baš taj pogodak sačuvao Srbiju na poželjnom 11. mestu UEFA liste. Bilo je bitno da Bazel ispadne, jer od njihovog učinka bi onda zavisio naš plasman na rang listi za 2024. godinu.

Srbija sada ima 32.375 bodova na toj 11. poziciji, na 12. mestu se nalazi Turska sa 32.050 boda, dok su Švajcarci posle eliminacije Bazela stali na 13. mestu sa 31.675 bodova. Iza su još Ukrajina, Češka, Norveška, Danska, Rusija, Hrvatska...

Sledi pojašnjenje zbog čega je ovo bitno?

Zbog UEFA koeficijenata koji kroje učešće klubova u evropskim ligama. Upravo zbog zadovoljavajućeg koeficijenta Srbija ove godine prvi put šalje prvaka direktno u Ligu šampiona, a sada je pitanje možemo li sačuvati 11. mesto ili još bolje napredovati na listi.

Sa druge strane, da je Srbija pala na 12. poziciju ništa se ne bi promenilo u ovom trenutku, ali bi uticalo na sezonu 2025/26. Naime, i 11. i 12. mesto donose identično - dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona (šampion od plej-ofa), dva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i jedno u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Međutim, veoma je važno da Srbija na leto 2025. bude barem na 15. mestu koje će potom našim klubovima iz Superlige ponovo doneti dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Pogledajte kako izgleda Sanja Vukašinović, strelkinja Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.