FIFA reagovala na pravilo o plavom kartonu

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 12:25

FIFA reagovala na pravilo o plavom kartonu

Čelnici FIFA oglasili su se povodom spekulacija oko uvođenja plavog kartona.

Britanski "Telegraf" je preneo kako bi se ubuduće plavi karton mogao dodeljivati igračima koji naprave tzv. ciničan faul (daleko od lopte) ili iskažu nepoštovanje prema sudijama.

Ipak, iz Ciriha poručuju da je to daleko od istine.

"FIFA želi da raščisti pitanje takozvanog plavog kartona. Nije istina da planiramo da ga uvedemo u najviši rang fudbala i svi izveštaji o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tome su preuranjeni. Bilo kakvo testiranje, ako bude uvedeno, biće ograničeno na testiranje na nižim nivoima. Ovu temu ćemo ponovo otvoriti 2. marta", navodi se u saopštenju FIFA.

Takođe, plavi karton sudija bi dodeljivao smatra da je igrač napravio prekršaj zbog kojeg bi trebalo da napusti igru, ali ne do kraja susreta, jer taj prekršaj nije dovoljan za crveni karton.

Igrač bi time bio udaljen iz igre samo deset minuta.

IFAB, telo koje se bavi donošenjem i priznavanjem novih pravila, već neko vreme razmatra mogućnost uvođenja plavog kartona.

Međutim, poslednje saopštenje FIFA sugeriše da bi tako nešto moglo da zaživi prvo kao test u najnižem rangu takmičenja što ne garantuje da će doći do kasnije primene na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.