FIFA protiv agenata: Zabrana u Nemačkoj

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 15:53

FIFA protiv agenata: Zabrana u Nemačkoj

Presudom suda naloženo je da se novi propisi FIFA o fudbalskim agentima (FFAR) ne primenjuju u nemačkom fudbalu dok Evropski sud pravde (ECJ) ne donese odluku.

Novi propisi FIFA za agente i prijemni ispit trebalo bi da budu uvedeni početkom oktobra.

Sudija Okružnog suda u Dortmundu izdao je zabranu protiv FFAR-a koji sprovodi Nemački fudbalski savez (DFB) jer sadrže antikonkurentski element, što je bilo dovoljno da dozvoli ograničenja konkurencije.

Okružni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud u Majncu u Nemačkoj uputio je preliminarnu odluku o FFAR-u Evropskom sudu pravde na razmatranje u aprilu. S obzirom na vreme koje će ESP-u trebati da donese presudu, sudija u Dortmundu je presudio da je bilo dovoljno hitnosti da se izda zabrana.

Zabrana u Nemačkoj je u suprotnosti sa presudom u Holandiji gde je ranije ovog meseca dvema grupama fudbalskih agenata naloženo da plate 1.775 evra nakon što su izgubili spor protiv novih pravila FIFA za posrednike.

Oni su tvrdili da su pravila nezakonita jer FIFA nije ovlašćena da reguliše njihovu profesiju jer agenti nisu članovi FIFA i ne postoji javnopravna osnova za FIFA regulativu.

FIFA je potvrdila da "pažljivo razmatra odluku".



"Prvo, vredi napomenuti da je presuda u suprotnosti sa prethodnim sudskim odlukama u drugim evropskim zemljama, pa čak i sa prethodnim odlukama u samoj Nemačkoj (uključujući i žalbene sudove)"
, navodi se u saopštenju.

"FIFA zadržava pravo žalbe na odluku višem sudu u dogledno vreme. Drugo, Pravilnik o fudbalskim agentima FIFA (FFAR) trenutno procenjuje Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

Odluka CAS-a se očekuje do kraja jula, uključujući i u pogledu kompatibilnosti FFAR-a sa materijalnim pravom EU.

Treće, i jednostavno da ne bi bilo sumnje, nova pravila FIFA za agente rezultat su dugog i inkluzivnog procesa konsultacija, koji uključuje igrače, klubove, lige, nacionalne fudbalske saveze, pa čak i agente.

FIFA smatra da su nova pravila razumna i proporcionalna regulatorna mera koja pomaže u rešavanju sistemskih grešaka u sistemu transfera igrača, koje su univerzalno priznale sve fudbalske strane i koje su takođe pozdravile političke vlasti u Evropi", dodaje se.

Novi propisi FIFA su naveliko kritikovani od strane agenata, uključujući Rafaelu Pimentu, jednog od vodećih svetskih posrednika, koji je deo tekuće pravne bitke sa upravnim telom.

U aprilu je skoro polovina kandidata koji su polagali prvi ispit za fudbalske agente FIFA pala, a prošlo je samo 52 odsto.

Od 3.800 koji su položili ispit, samo 1.962 su bila uspešna i moći će da dobiju licencu FIFA za fudbalske agente. Ta licenca će im omogućiti da nastave da rade kao predstavnici za transfere ili obnavljanje ugovora koji uključuju igrače, članove osoblja ili klubove.

Za septembar je zakazan još jedan ispit koji će posrednici morati da polože ako žele da nastave da rade u toj ulozi od 1. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.