FIFA bira najbolje, a birajte i Vi (ANKETA)

Izvor: B92, 23.Sep.2019, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIFA bira najbolje, a birajte i Vi (ANKETA)

Svečana ceremonija dodele nagrada, koju svake godine organizuje FIFA, održaće se u Milanu, a početak je zakazan za 20.30 časova.

Svetska fudbalska federacija proglasiće pobednike u osam konkurencija.

Svakako najzanimljivije je pitanje ko će osvojiti nagradu za najboljeg fudbalera sveta, a u konkurenciji su Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi i Virdžil van Dajk.

Holanđanin je nedavno od strane UEFA proglašen za najboljeg fudbalera Evrope, a sa svojim Liverpulom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osvojio je Ligu šampiona.

Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi su po pet puta osvajali ovu nagradu, ali ovoga puta njih dvojica nisu najveći favoriti.

Prva favoritkinja za najbolju fudbalerku sveta je Lusi Bronz, desni bek Liona i ona je, baš kao i Van Dajk kod muškaraca, nedavno osvojila UEFA nagradu.

Njoj će konkurencija biti sunarodnice Megan Rapino (zlatna kopačka Svetskog prvenstva) i Aleks Morgan (srebrna kopačka Svetskog prvenstva).

Za najboljeg trenera u muškoj konkurenciji ostao je premijerligaški trio: Pep Gvardiola - osvajač Premijer lige, Jirgen Klop - osvajač Lige šampiona i Mauricio Poćetino, koji je sa Totenhemo stigao do finala najelitnijeg evropskog takmičenja.

Za najboljeg trenera u ženskoj konkurenciji glavni kandidat za prestižnu nagradu je selektorka Sjedinjenih Američkih Država Džil Elis.

Njoj će konkurenti biti selektor ženske fudbalske reprezentacije Engleske Fil Nevil, kao Sarina Vajgman, selektora Holandije, aktuelnih šampionki Evrope.

U konkurenciji za najboljeg golmana na svetu su Alison Beker (Liverpul), Ederson (Mančester siti) i Mark-Andre Ter Štegen, a kladionice najveće šanse daju prvom čuvaru mreže "redsa", aktuelnom šampionu Evrope.

U ženskoj konkurenciji za titulu najbolje golmanke sveta boriće se Kristijana Endler (Čile/PSŽ), Hedvig Lindal (Švedska/Volfsburg) i Sari van Venendal (Holandija/Atletiko Madrid).

Puškaš nagrada za najlepši gol godine dodeljuje se od 2009. godine, a u ovogodišnjoj konkurenciji su pogodak Lionela Mesija protiv Betisa, zatim gol Huana Fernanda Kvintera protiv Rasinga, kao i pogodak Mađara Danijel Zorija na utakmici sa Ferencvarošem.

FIFA će, takođe, izabrati i najboljih 11 fudbalera, a u konkurenciji je 55 igrača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.