FIA nervirala vozače – 47 puta poništavano vreme u kvalifikacijama

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 11:31

FIA nervirala vozače – 47 puta poništavano vreme u kvalifikacijama

Pravila su jasna, ako sva četiri točka izađu sa staze, dotad izmereno vreme se ne važi i štoperica kreće ispočetka. Toga je bilo napretek u Austriji.

Tokom kvalifikacija za Veliku Nagradu Austrije na stazi "Spilberg" čak 47 puta vozačima je poništeno vreme, pojedinima i dva puta, što se nekima i odrazilo na plasman.

U zvaničnom dokumentu FIA koji je objavljen nakon kvalifikacija, zabeleženi su svi penali koji su registrovani tokom trke bolida za što bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme - najviše ih je bilo na krivinama 6, 9 i 10.

Nekoliko vozača je uhvaćeno u prestupima uključujući i Serhia Peresa, koji je četvrti put zaredom propuštao treći krug kvalifikacija, a jedan od razloga što nije uhvatio vreme u tom intervalu je prestup koji je načinio.

Treći krug kvalifikacija nije uhvatio ni Džordž Rasel pošto mu je vreme poništeno pri kraju druge runde kvalifikacija.

Od svih vozača, samo Šarlu Lekleru i Loganu Serdžentu nije registrovan prestup.

"Ovo pravilo nam stvarno oduzima zabavu. Neminovno je da zbog brzine izlazimo sa staze", rekao je posle kvalifikacija osvajač "pol" pozicije Maks Verstapen.

Pravila su jasna, zapisana u propisima FIA: Vozači moraju uložiti sve razumne napore da koriste stazu u svakom trenutku i ne smeju da napuste stazu bez opravdanog razloga.

Očito, mnogi su, u trci za što boljim vremenom, zanemarili ovu važnu stavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.