F4: Fener brani titulu u Beogradu, Željko na korak do 10. krune!

Izvor: B92, 18.Maj.2018, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

F4: Fener brani titulu u Beogradu, Željko na korak do 10. krune!

Ekipa Fenerbahčea plasirala se u veliko finale Evrolige pošto je savladala Žalgiris u prvom polufinalnom meču Fajnal-fora u Beogradu – 76:67.

Željko Obradović će imati priliku da u svojoj zemlji, u svom dvanaestom finalu elitnog takmičenja, stigne do jubilarne desete titule i tako postane trofejniji od madridskog Reala!

Fener je vodio od prvog do poslednjeg minuta, imao je u nekoliko navrata i dvocifrenu prednost, ali je tim Šarunasa Jasikevičusa uspevao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se vraća u život i da u samom finišu susreta stigne na samo dva poena zaostatka.

Isto su učinili i pre odlaska na odmor, međutim – poraza ih je koštalo čak 20 izgubljenih lopti, ali i simultanka neverovatnog Bobija Diksona koji je u razmaku od samo nekoliko minuta vezao 12 poena i overio trijumf svog tima.

Sam početak susreta obeležila je čvrsta i tvrda igra na obe strane, uz samo osam poena na obe strane u uvodnih šest minuta. Ipak, turski tim delako se bolje snašao u takvom ritmu i počeo polako da pravi razliku, koja je sredinom druge deonice postala i dvocifrena.

Međutim, tada je usledio prvi pad, odnosno prvi pokušaj povratka tima iz 'Lude šume' za minus šest na poluvremenu. Ključan trenutak susreta dogodio se na pet minuta do kraja, kada je popularni Ali Muhamed dobio odrešene ruke od Žoca i simultankom doneo svom timu nedostižnu prednost vrednu konačnog trijumfa.

Upravo je naturalizovani Turčin bio i najefikasniji pojedinac susreta sa 19 poena (5/5 za dva, 3/3 za tri), a odličnu partiju pružili su i Luiđi Datome sa 16 i Kostas Slukas sa 14 poena i tri asistencije.

Bred Vonamejker imao je devet poena, Nikolo Meli bio je izuzetno važan faktor sa četiri poena, šest asistencija i čak pet ukradenih, dok je Jan Veseli dodao osam poena i tri uhvaćene lopte, ali i izveo možda i najbolji potez celog turnira.

Što se naših internacionalaca tiče, Nikola Kalinić (1/1 za dva, 0/1 za tri) ubacio je dva poena, uz dve asistencije i skok za gotovo 23 minuta u igri, a Marko Gudurić (0/1 za dva, 0/1 za tri) upisao je samo jednu asistenciju za duplo manje vremena na parketu.

U redovima Žalgirisa najviše se istakao Kevin Pangos sa 16 poena (4/6 za dva, 1/2 za tri), pet uhvaćenih lopti i četiri asistneicje, ali je imao i čak pet izgubljenih lopti.

Najbolje ga je pratio Brendon Dejvis sa 12 poena i 11 skokova, dvocifren je bio i Eron Vajt sa 10 poena i šest uhvaćenih lopti, dok je Vasilije Micić meč završio sa pet poena (2/3 za dva, 0/1 za tri), četiri proigravanja, dve krađe, ali i takođe pet 'prodatih' lopti.

Kraj – Fenerbahče će braniti titulu u Beogradu, u 12. finalu Želja Obradovića! Premalo je vremena bilo da se išta promeni, igrači Žalgirisa previše su brzali, izgubivši još nekoliko lopti, da bi tačku stavio Dikson za, ispostavilo se, nedostižnih osam poena prednosti – 76:67.

37' – Ni ovoga puta velikan iz Kaunasa sebe nije nagradio tako što bi samo završnicu učinio izuzetno zanimljivom, odnosno još jednom su dozvolili protivniku da se bez previše problema udalji na bezbednu razliku – 69:93.

35' – Nastavilo se u gotovo munjevitom ritmu, napada su na obe strane rešavani već posle desetak sekundi, a Dikson se flouterom 'ispisao' pre nego što ga je Obradović izveo na odmor. U međuvremenu, ni Žalgiris nije previše komplikovao, pa je preko Paulisa Jankunasa i Pengosa upsevao da drži priključak i održava nadu – 66:58.

32' – Početak poslednjeg kvartala ponovo je obeležila nešto brža igra na obe strane, ali je Fener bio taj kome je to i te kako više odgovaralo, a odgovornost je preuzeo fenomenalni Bobi Dikson. Posle pogotka Datomea, vezao je dve trojke i za manje od minut vratio Turcima dvocifreno vođstvo – 62:52.

30' – Definitivno je Žoc zakasnio sa reakcijom što je litvanski sastav nastavio da kažnjava i kažnjava, dominiravši i dalje prilikom ofanzivnog skoka. Obradović reaguje tek posle trojke Pangosa za erupciju navijača u zelenom, da bi Vajt doveo svoj tim na samo koš zaostatka. Ipak, Dikson sa dve solo akcije održava prednost na strani Fenera pred odlučujućih deset minuta igre – 54:50.

27' – Vonamejker pogađa drugu trojku i vraća Feneru dvocifrenu prednost, Kalinić je povećava na novih maksimalnih +13, a Jasikevičus odmah reaguje tajm-autom. Ispostavilo se da je legendarni Šaras pravovremeno reagovao, pošto njegovi igrač vezuju nekoliko dobrih rola u odbrani i za kratko vreme ponovo prepolovljuje zaostatak – 50:44.

25' – Ipak, ni ovoga puta nisu uspeli u potpunosti da materijalizuju bolji period igre, odnosno nešto lošiju igru protivnika. Meli zakucava za prekid serije, Slukas u svom stilu pogađa sa distance, dok Litvanci tek posle četiri ofanzivna skoka i faula poentiraju preko Micića, na šta ekspresno odgovara Slukas revanširavši se našem internacionalcu – 45:37.

22' – Početak drugog dela susreta u velikoj meri podsetio je na start meča, tvrda i čvrsta igra na obe strane i samo jedan koš u uvodnih 120 sekundi, i to od strane Pengosa za nastavak povratka Žalgirisa u meč – 39:35.

Poluvreme – Ritam je polako opadao kako se bližio veliki odmor, uz minijature Vajta na jednoj i Datomea na drugoj strani, a onda i Brendon Dejvis proizvodi 2+1 i vraća 'zelene' na jednocifreni zaostatak, Veseli još jednom ne uspeva da poentira, pre nego što Dejvis još jednom pogađa posle ofanzivnog skoka, za reakciju Obradovića pred poslednji napad, a konačan rezultat prvog poluvremena stavlja Vajt zakucavanjem uz zvuk sirene – 39:33.

17' – Momci iz Kaunasa teškom mukom prave mini-seriju 4:0, ali onda bacaju protivniku loptu pravo u ruke, Veseli pogađa oba penala, a Kalinić sjajno dolazi do ukradene lopte – 35:24.

15' – Previše praznog hoda i nastavak olakog gubljenja lopti nastavili su skupo da koštaju Žalgiris, što prvak Evrope nastavlja surovo da kažnjava. Điđi lepi i drugu bananu u kratkom periodu, Veseli donosi Feneru prvu dvocifrenu prednost, a onda izvodi i najspektakularniji potez u dosadašnjem toku susreta, nadrealnim zakucavanjem posle proigravanja Slukasa sa 'eksploziju' u Areni – 32:20.

12' – Žalgiris u prvom napadu drugog kvartala gubi već šestu loptu, što Datome surovo kažnjava na drugoj strani rutinskim polaganjem, dok se Jasikevičus sve više bunio posle sudijskih odluka. Tupan ovoga puta pogađa oba bacanja, ali Datome nastavlja sjajnu partiju pogodivši drugu trojku. Delovalo je da će Fenerbahče uspeti da stvori i dvocifrenu prednost, ali Vasilije Micića beleži ofanzivni skok i pogađa uz faul, pa i dodatno slobodno bacanje, da bi posle dvojke Bena Udriha bilo samo minus četiri – 24:20.

10' – U preostalih 180 sekundi igre prve deonice gledali smo dosta bržu košarku pošto su se obe ekipe oslobodile početnog grča, pa smo u spomenutom vremenskom intervalu videli više poena nego u uvodnih sedam minuta košarke. Žalgiris je propustio priliku da možda stigne i do preokreta, brzopleto tražeći rešenja, Luiđi Datome svojom prvom trojkom vraća Fener na+6, a konačan rezultat prve četvrtine stavlja Vonamejker svojim šestim poenom – 19:13.

7' – Agoniju Žalgirisa posle pet minuta košarke napokon prekida Kevin Pangos 'dugom' dvojkom, dok Žoc po prvi put na teren šalje Kostasa Slukasa, Bobija Diksona i Nikola Melija, uvideviš da i njegov tim ima sve više problema da poentira. Litvanski velikan to koristi da se dodatno približi poenima Edgarasa Uljanovasa sa penala, Dikson to neutrališe trojkom, ali brzo odgovara Eron Vajt dvojkom – 10:7.

5' – Nastavio je Fenerbahče da igra fenomenalnu odbranu u uvodnim minutima susreta, odnosno tim iz Kaunasa ništa nije mogao da pogodi kada bi se izborio za poziciju za šut. Ahmet Duveriolu zakucao je posle ofanzivnog skoka za sedmi poen svog tima što je bio dovoljno za prvi izliv besa Šarunasa Jasikevičusa, ali ludi da još uvek nije tražio tajm-aut jer su njegovi izabranici dali samo jedan poen – 7:1

2' – Prve poene na meču postiže Bred Vonamejker posle lepog prodora, Litvanci ne uspevaju da poentiraju na drugoj strani, da bi Jan Veseli potom, pošto je fauliran prilikom pokušaja elej-apa, pogodio jedno slobodno bacanje. Istu uspešnost imao je Aleks Tupan za prvi poen Žalgirisa, posle čega smo videli novi sjajan ulaz raspoloženog Vonamejkera – 5:1.

Kako javljaju naši reporteri, ispred Beogradske arene nalazi se veliki broj navijača sva četiri učesnika, atmosfera je sjajna, kao i uostalom tokom celog dana u našoj prestonici, a sve protiče bez ikakvih incidenata ili provokacija.

Među prisutnima ima i tapkaroša, onih koji svoje karte prodaju po ceni po kojoj su ih i pazarili, ali ima i onih koji za ulaznice traže od 100, pa sve do nekoliko stotina evra.

U međuvremenu, navijači Fenerbahčea raširili su transparent na tribinama na kome je pisalo – 'Mi imamo Obradovića'.

Hala se polako puni, a sve jača pesma čuje se sa svih strana Arene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.