Izvor: B92, 11.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

F1: Bahrein i Kina u kalendaru za narednu sezonu

Trke Formule 1 u narednoj sezoni prvi put će biti vožene u Kini i Bahreinu, Belgija je vraćena u kalendar takmičenja, a iz rasporeda su ispali Kanada i Austrija.

Prema kalendaru, koji je danas objavila danas Svetska automobila federacija (FIA), velika nagrada Bahreina biće vožena 4. aprila i biće to treća trka od 17 u sezoni. Kineski Gran pri biće vožen u Šangaju 26. septembra i biće jedna od poslednjih trka sezona.

Obe staze, u Bahreinu i Kini, i dalje su u izgradnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali su dobile "zeleno svetlo" komisije FIA.

Potvrdjena je ranija najava da će trka za Veliku nagradu Kanade u Montrealu ispasti iz kalendara zbog donošenja anti-duvanskog zakona, a iz istih razloga ni Austrija nije više domaćin. Proizvodjači cigareta jedni su od najjačih sponzora ekipa Formule 1.

Sa druge strane, posle jednogodišnje pauze, u kalendar takmičenja ponovo je vraćena trka za Veliku nagradu Belgije, s obzirom na to da je belgijski parlament olakšao restrikcije u vezi sa reklmama cigareta.

Naredna sezona biće otvorena na stazi u Melburnu 7. marta, kada će se voziti Velika nagrada Australije. Brazilski gran pri, tradicionalno vožen u aprilu, prebačen je da bude poslednja trka u sezoni i to 24. oktobra.

Iako je prvi čovek Formule 1 Berni Eklston ranije snažno kritikovao Veliku Britaniju zbog organizacije trke, staza u Silverstonu ipak je uvrštena u kalendar takmičenja i to 4. jula.

Za 2005. godinu planirano je da se u kalendar ubaci još jedan, novi domaćin trka Formule 1 - Turska, gde je juče počela izgradnja nove staze. Kalendar F1 šampionata za 2004. godinu:

7. mart - Australian GP, Melbourne
21. mart - Malaysian GP, Sepang
4. april - Bahrain GP, Bahrain
25. april - European GP, Nurburgring, Germany
9. maj - Spanish GP, Barcelona
23. maj - Monaco GP, Monaco
6. jun - San Marino GP, Imola
20. jun - USA GP, Indianapolis
4. jul - British GP, Silverstone
11. jul - French GP, Magny-Cours
25. jul - German GP, Hockenheim
15. avgust - Hungarian GP, Budapest
29. avgust - Belgian GP, Spa-Francorchamps
12. septembar - Italian GP, Monza
26. septembar - Chinese GP, Shanghai
10. oktobar - Japanese GP, Suzuka
24. oktobar - Brazilian GP, Sao Paulo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.