Izvor: MozzartSport.com, 20.Okt.2021, 09:09

Evropska Superliga se diže iz pepela, pojavio se dokument sa deset novih tačaka

Devet članova prihvatilo novih deset tačaka kojim se menjaju vrednosti takmičenja koje je početkom godine podiglo sportski svet na noge

Kada su 21. aprila ove godine osnivači Evropske Superlige priznali poraz pod udarom nezadovoljnih navijača širom planete, u javnost se izašlo sa saopštenjem da takmičenje nije ugašeno, već – suspendovano. Sa idejom da se u dogledno vreme projekat izmeni.

U večeri povratka Lige šampiona, fudbalski svet ponovo se >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << našao na trusnom tlu pošto se Evropska Superliga izgleda vraća! Ugledni mediji širom kontinenta pišu da je svetlost dana ugledao novi dokument koji najavljuje povratak takmičenja koji je u svom nastanku trajao svega nekoliko dana. Dokument nije potpisan, niti pečatiran, ali i te kako potvrđuje da se traži način kako da Evropska Superliga zaživi!

“Projekat koji je 12 klubova potpisalo u aprilu je u svom manifestu loše protumačen“, stoji na početku pisma sa deset novih tačaka kojim se argumentuje teza “Razmislimo ponovo o fudbalu u Evropskoj Uniji“.

21.00: (1,10) Čelsi (12,0) Malme (30,0)

Kroz pismo se ističe uverevanje da novo takmičenje ne bi ni na koji način uništilo ili obesmislilo nacionalna prvenstva, jer je ovog puta namera da svi postoje i funkcionišu u istom ekosistemu. Međutim, čak i takvim stavom osnivači Evropske Superlige i dalje zanemaruju štetu koju bi stvaranje novog takmičenja zaista imalo na šampionate, zbog čega su se klubovi koji ne bi bili deo lige bogatih žalili od prvog dana.

U nastavku pisma se, naravno, drvljem i kamenjem ide na Uefu kao krovnu organizaciju evropskog fudbala. Pominje se da gotovo nikakvih promena nije bilo gotovo 30 godina i da je Liga šampiona postala “zastarela i dosadna“.

Prelomna tačka ovog dokumenta jeste stavka “trajno članstvo“ u Evropskoj Superligi koje je u ovom dokumentu – izbačeno! Za razliku od aprila kada se govorilo o zatvorenoj ligi najbogatijih klubova Evrope, sada se ista otvara za sve u modelu koji bi verovatno naknadno bio do detalja opisan. Zato u pismu i stoji da su klubovi “poslušali glas svojih navijača i ne žele zatvorenu ligu zauvek“.

“Projekat Superlige prepoznao je sistem koji nije dobar“, stoji u tom pismu, ali uz opasku:

“UEFA je sebe postavila za vrhovno telo fudbala u Evropskoj uniji, a zapravo je privatna organizacija iz Švajcarske koja funkcioniše na temelju zakona te zemlje i odgovara CAS-u (Sud za sportsku arbitražu u Lozani)“.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

U daljem tekstu se takođe snažno kritikuje Uefino sedenje na dve stolice, kao regulator i komercijalni operator evropskih fudbalskih takmičenja. Uz osvrt na saradnju sa onima koji unose velike količine novca u svet klupskog fudbala.

“UEFA je bliska sa vlasnicima nekih klubova koji dolaze iz zemalja van Evropske unije i sponzori su određenih timova, kao i kupci prava na Uefina takmičenja. UEFA funkcioniše bez ikakve transparentnosti“, objašnjava se u delu teksta koji jasno aludira na vlasnika Pari Sen Žermena, Nasera Al Kelaifija.

Kao jedan od razloga zašto Evropska Superliga pokušava da se vrati baš sada jeste “nedostatak kvaliteta u najvišem rangu klupskog fudbala“. Mada, iako je tek oktobar mesec, Liga šampiona nam je donela susrete između Atletika i Liverpula juče, pa Juventusa i Čelsija, PSŽ i Mančester Sitija, Milana i Atletika, Intera i Reala, Barselone i Bajena... I sve to u periodu od 14. septembra do danas. Zbog toga optužbe o manjku kvaliteta ne piju vodu, ali su takve optužbe očigledno naglašene kako bi osnivači Evropske Superlige mogli da imaju veću kontrolu nad audiovizuelnim pravima, transparentnosti, finansijskim fer-plejom, fondom solidarnosti...

Na kraju pomenutog dokumenta objavljeno je i deset tačaka kojim se menja koncept Superlige, a koji je navodno prihvatilo devet od dvanaest članova u poslednjih 48 sati. Imena onih koji su prihvatili konceptualne promene nisu poznata, ali podsetimo da su u Evropsku Superligu želeli da uđu Čelsi, Liverpul, Mančester Siti, Mančester junajted, Totenhem, Arsenal, Inter, Milan, Atletiko Madrid, te Real Madrid, Barselona i Juventus kao tri zakonska osnivača lige bogataša.

Evo i svih tačaka:

1. Superliga neće nijednim svojim aktom da ugrozi funkcionisanje domaćih takmičenja.

2. Izbačen je koncept “trajnog članstva“.

3. Superliga priznaje da je sistem loš.

4. Uloga Uefe stvara strukturalne konflikte.

5. Bliski odnosi Uefe sa određenim ljudima iz zemalja koje nisu članovi ovog tela.

6. Nedostatak fudbala vrhunskog kvaliteta.

7. Neadekvatna finansijska kontrola.

8. Nedostatak transparentnosti.

9. Evropska unija gubi kontrolu nad fudbalom.

10. Klubovi iz velikih gradova u manjim državama ne mogu da se takmiče po sadašnjem Uefinom modelu.

Sada ostaje da se vidi koliko će ovih deset tačaka zaista da se poštuju u narednom periodu, odnosno da li je ovo samo još jedan pokušaj da se oživi takmičenje koje je osuđeno na propast.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.