Evroliga privlačnija od NBA

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evroliga privlačnija od NBA

Medijska konferencija Đordija Bertomeua, izvršnog direktora košarkaške Evrolige, pre prošle utakmice Partizan – Panatinaikos, predstavila je nove momente u vezi sa najjačim klupskim takmičenjem na Starom kontinentu. Što se tiče nas, saznalo se da trogodišnji ugovor za neki naš tim sa Evroligom zavisi od dogovora klubova na Skupštini Evrolige, a drugačije nego ranije govoreno je i o relacijama sa američkom profesionalnom ligom.

Do sada se najavljivalo da će u doglednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budućnosti više evropskih klubova u nekoj formi postati deo NBA lige, čiji komesar Štern je isticao da će tako nešto biti moguće kada se stvori odgovarajuća infrastruktura u četiri, pet metropola Evrope. Sudeći po rečima Bertomeua, bogati klubovi koji su pokrenuli Evroligu, ne razmišljaju o igranju u okviru najjačeg svetskog klupskog nadmetanja.

"NBA je nešto što ne pripada evropskoj kulturi, ovde košarka ima sopstvenu istoriju. Tako misli Evroliga, ne znam kako na to gledaju u NBA i o tome ne mogu da sudim. Imamo zajednički projekat `Evropa lajv` u predsezoni kada američki timovi igraju u Evropi", istakao je Bertomeu.

Prema onome što je viđeno minulog leta, Evroliga ima sve više aduta u poređenjima sa NBA. "Iznenada, vratili smo se u zlatno doba evropske klupske košarke viđeno krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka kada su neverovatne finansijske ponude iskušavale NBA zvezde. Sada ponovo američki igrači razmisle dva puta kada im na sto stave nekoliko miliona dolara neto, kaže Italijan Mauricio Đerardini, asistent generalnog menadžera američkog ligaša Toronta gde je velika kolonija bivših aktera Evrolige.

Pred ovu sezonu znatno više igrača je iz NBA došlo u Evroligu, iz koje su u drugom smeru od najznačajnijih igrača otišli Skola u Hjuston i Navaro u Memfis. Iz SAD su se vratile zvezde evropske košarke Jasikevičijus, Spanulis, Iljasova, pre godinu dana Macijauskas. Jasikevičijus u Panatinaikosu ove sezone zarađuje sumu koja je blizu prosečnog ugovora u NBA (5,6 miliona dolara), ali dok u Americi veliki deo odlazi na porez, u Grčkoj će dažbine državi platiti klub.

Kvalitet igrača je jedan od deset motiva koje je ovih dana naveo vodeći američki sportski medij ESPN, kao razloge zbog kojih bi trebalo gledati Evroligu, od ove sezone preko Internet televizije dostupne u praktično svakom kutku planete. Na listi su, pored ostalog: veliki značaj svake utakmice za razliku od većine onih u ligaškom delu NBA; odlični treneri (strateg šampiona SAD San Antonija Greg Popović nedavno je, jutro posle ubedljive pobede njegovog tima nad evropskim prvakom Panatinaikosom, pažljivo analizirao šeme akcija Željka Obradovića); vrhunska košarka; bogata istorija sa rivalitetima kakvih nema u Americi; privrženost klubovima koje publika doživljava kao svoje "vlasništvo"; navijači kao mnogo pasioniraniji, bučniji, pa i agresivniji od američkih kolega...

Italijanska Lotomatika, koja je prošlog meseca u Rimu izgubila od Toronta sa 93:87, sutra će biti gost Partizana Igokee (19 č) u petom kolu Evrolige.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.