Epidemiološkoj krizi u Šapcu se polako vidi kraj, nema pacijenata na respiratorima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2020, 17:13

Epidemiološkoj krizi u Šapcu se polako vidi kraj, nema pacijenata na respiratorima

Epidemiološka situacija u Šapcu se stabilizuje, a uoči početka školske godine, Štab za vanredne situacije doneo je odluku da Grad Šabac obezbedi svu zaštitnu opremu za učenike i nastavnike, kao i dezinfekciona sredstva namenjena dezinfekciji škola.

Kako je izjavio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Grad će obezbediti svu zaštitnu opremu za sve učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, odnosno za oko 13.600 učenika i oko 1.700 nastavnika.

Zelenović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ocenio da je organizovana i sistemska borba u tom gradu dovela do toga da se epidemiološka situacija polako stabilizuje i da se krizi u Šapcu polako vidi kraj.

Prema njegovim rečima, još uvek su problematični vikendi i to što u okolnim opštinama rade bazeni i organizuju se proslave.

Na današnji dan, kako je naveo Zelenović, u Šapcu je 350 obolelih i toliko kontakata, a u bolnici je 100 pacijenata.

Prema poslednjim podacima, još jedna osoba je preminula od posledica virusa korona u tom gradu.

V.d. direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac Branko Vujković ocenio je da se epidemiološka situacija značajno stabilizuje, uz napomenu da još uvek postoji oscilatorna pojava obolelih.

Međutim, naglašava da je procenat pozitivnosti iz nedelje u nedelju sve manji.

"Sada je oko pet odsto, prošle nedelje smo imali oko devet odsto tako da bez obzira na veliki broj uzoraka koje naš Zavod uzrokuje zajedno sa Opštom bolnicom i domovima zdravlja, broj potvrđenih pozitivnih slučajeva se smanjuje", kazao je Vujković.

Ocenjuje da je jako dobro i to što se smanjuje broj hospitalizovanih pacijenata, broj prijema u bolnicu, kao i broj teško obolelih koji su na respiratoru, kojih sada u tom gradu nema.

Urađena je dezinfekcija hirurškog bloka Opšte bolnice, kaže Vujković i dodaje da očekuju da zelena zona bude proširena i da bolnica ponovo počne da radi u punom kapacitetu.

"Sve to govori da smo ovu rundu sa virusom korona pregurali, ali naravno mere moraju da ostanu, da držimo distancu, nosimo maske, nema opuštanja", navodi Vujković.

U Šapcu nema pacijenata na respiratorima

Od 20. juna u Šapcu je registrovano 1870 obolelih od koronavirusa, izlečenih je 1520, dok je broj aktivno obolelih 350, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije.

V.d. direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković na konferenciji za medije je kazao da je dobro što se smanjuje broj hospitalizovanih pacijenata, ali i pacijenata koji su u teškom stanju, te sada nema ni jednog pacijenta na respiratoru.

Prema informacijama koje je saopštio, prethodnih dana je dezinfikovan deo Opšte bolnice u Šapcu koja je bila kovid bolnica te je sada deo hirurškog bloka pretvoren u zelenu zonu.

Komandant Štaba za vanredne situacije grada Šapca i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da se svakodnevno prate rezultati te da Štab za vanredne situacije zaseda svake večeri i analizira pet izveštaja koje mu dostavljaju nadležne službe.

On je naveo da se situacija sada polako stabilizuje, dodajući: "ovo je kriza kojoj se vidi kraj u Šapcu".

Zabrinuli su ga, dodao je, podaci od utorka i srede prošle sedmice i današnji.

"Podaci od utorka i srede dovode do određenog skoka broja zaraženih, prošle sedmice je to bilo 11 danas pet, a juče nije bilo pozitivnih na koronavirus u Šapcu. Videćemo u narednim danima koji su nam sledeći koraci, ali mislim da su nam problematični vikendi i to što u okolnim opštinama i dalje rade bazeni i odvijaju se proslave", kazao je Zelenović.

Na pitanje novinara o početku školske godine Zelenović je rekao da će grad Šabac obezbediti maske za sve učenike i zaposlene u školama, što je oko 13600 učenika i oko 1700 nastavnika u osnovnim i srednjim školama, a zanimljivo je, dodao je, da se čak 95 odsto roditelja izjasnilo da žele da njihova deca idu u školu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FOTELJA DRAŽA OD OBRAZA I ČASTI! Svi sem Zelenovića traže da se izbori u Šapcu ponove

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020, 11:12

Epidemiološka situacija u Šapcu se stabilizuje što otvara mogućnost ukidanja vanredne situacije i ponavljanja izbora na 27 biračkih mesta uz sve mere prevencije, koje ostaju na snazi. ..Gradski odbor Srpske napredne stranke Šabac pozdravlja izjavu direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje dr...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.