Englezi se žale na rasizam Nemaca

Izvor: B92, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Englezi se žale na rasizam Nemaca



Fudbalski savez Nemačke započeo je istragu navoda da su dvojica igrača mlade reprezentacije Engleske bili izloženi rasističkim uvredama nekoliko nemačkih igrača tokom duela Nemačke i Engleske u kvalifikacijama za EP, koje se sledeće godine igra u Holandiji.

Posle meča u Leverkuzenu, koji su Englezi dobili sa 2:0 i tako ukupnim rezultatom 3:0 obezbedili plasman na EP, Englezi su se žalili da su njihovi fudbaleri Anton Ferdinand i Mika Ričardson nazivani "majmunima" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od strane pojedinih nemačkih fudbalera.

Glavni okrivljeni je napadač Nemaca Aron Hant, koji je odbacio optužbe:

"Došlo je do žestokih verbalnih duela, ali to se dešava na svakom meču. Medjutim, nije bilo rasističkih uvreda”, rekao je Hant.

Inače, pred početak meča u Leverkuzenu, igrači oba tima su se slikali iza transparenta posvećenom borbi protiv rasizma. Posebnu istragu najavio je i predsednik UEFA Lenart Johanson.

Nemački savez već duže vreme vodi kampanju protiv rasizma, a na meti rasističkih uvreda bio je i reprezentativac Nemačke Džerald Asamoa, koji je rodjen u Gani, tokom meča njegovog Šalkea i Hanze u kupu Nemačke prošlog meseca. Hanza je zbog toga kažnjena sa 20.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.