Embidu izvađen meniskus kolena?

Izvor: B92, 06.Feb.2024, 18:35

Embidu izvađen meniskus kolena?

Američki mediji preneli su informaciju da je Džoel Embid operisan i da će za četiri nedelje biti ponovo pregledan.

To daje nadu navijčima Filadelfije da bi mogao da se vrati do kraja sezone, međutim, šta ovo zapravo znači?

Kada dođe do kidanja meniskusa postoje dve opcije za oporavak – uklanjanje dela meniskusa (meniscektomija) ili ušivanje povređenog dela (reparacija, od engleske reči 'repair').

Kod prve opcije, kada se izvadi deo meniskusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oporavak traje dosta kraće i sportista posle četiri nedelje može da se vrati punom treningu.

Kod druge, odnosno kod ušivanja, oporavak traje od četiri do šest meseci.

Vojnarovski je saopštio da će Embid za četiri nedelje biti ponovo pregledan što ukazuje na to da su doktori uklonili oštećeni deo lateralnog meniskusa.

To što je Embidu uklonjen meniskus trenutno ne mora da bude loša vest. Međutim, na duže staze verovatno jeste.

Recimo, Dvejnu Vejdu je 2002. godine, na koledžu, uklonjen meniskus i pored toga je napravio "Hall of fame" karijeru, ali je u intervjuu 2012. izjavio da se kaje zbog toga.



"Kada je Vestbruk doživeo povredu, uspeli su da spasu njegov meniskus (da ga ušiju). Moj je uklonjen, što je otvorilo mogućnost određenih povreda i problema sa kolenom, tako da sam morao da se nosim sa tim. Problemi sa mojim kolenima i sve što sam prošao počelo je tada (2002). To je bilo pre 10 godina i tehnologija je bila drugačija, kao i način na koji pristupate stvarima. U tom trenutku, da smo mogli da gledamo u budućnost i vidimo da ću imati karijeru dugu 20 godina, možda bismo uradili nešto drugačije, možda ne bih imao probleme sa kolenima. Tada je cilj bio da se što pre vratim na košarkaški teren"
.

Embid je visok 213 centimetara, težak 127 kilograma, uskoro puni 30 godina i veliko je pitanje kako će mu se telo ponašati narednih sezona.

Sigurno ima još najmanje tri vrhunske sezone ispred sebe, ali glavno će biti mogu li kolena da ostanu zdrava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KRAJ MVP TRKE ZA EMBIDA?! Centru Filadelfije odsečen meniskus?!

Izvor: HotSport.rs, 06.Feb.2024

Loše vesti za trenutnog „najkorisnijeg igrača“: Iskukao je Džoel Embid prošle sezone MVP nagradu, a ove godine deluje da će se povrede isprečiti da uopšte uđe u ozbiljniju priču za pomenuto priznanje. Američki mediji preneli su informaciju da je Džoel Embid operisan i da će za četiri...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.