Izvor: MozzartSport.com, 11.Jun.2020, 15:37

El Gran Derbi - klasna razlika i večita "spoticanja"

La Liga se posle tri meseca pauze vraća velikim seviljskim derbijem (22.00)

Kao da je prošla čitava večnost otkako je Real Sosijedad na “Ipurui” savladao Eibar i spustio zavesu na pozornicu La Lige. Tri meseca sve je stajalo u mestu. I onda, posle duge, teške pauze, povratak na velika vrata uz, ni manje ni više – El Gran Derbi. Da naciju izmučenu korona virusom bar na trenutak razveseli i usput pokaže da španski fudbal nisu samo Barselona i Real Madrid i njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << El Klasiko.

Rivalstvo Sevilje i Betisa duže je od jednog veka. Starije čak i od onog između dva najveća španska kluba. Sve je krenulo 1890. godine, kada su Britanci, uglavnom Škoti, zajedno sa lokalnim stanovništvom proslavljajući Burns Night, veličajući tako život i poeziju škotskog pesnika Roberta Barnsa, osnovali fudbalski klub Sevilja, čiji je prvi predsednik bio Edvard Džonson, zamenik britanskog konzula u glavnom gradu Andaluzije i vlasnik pomorske kompanije koja je plovila na relaciji Španija – Velika Britanija.

Klub je od osnivanja bio predstavnik aristokratije, zbog čega je upravni odbor odbio da u klub primi pripadnike radničke klase naselja “Trijana”. Dvojica direktora razišla su se zbog nesuglasica, te je 1907. nastao novi klub, Betis, koji će se sedam godina kasnije fuzionisati sa lokalnim timom Sevilja Balopmi, pa je tako je zvanično nastao Real Betis Balompié kao predstavnik radničke klase. I mada crveni deo Sevilje retko priznaje da postoji bilo kakva klasna razlika, ona zelena, svim silama pokušava da dokaže suprotno.

No, da se vratimo fudbalu. Prvi meč odigran je već 1915. godine kao najava svega što će se dešavati u budućnosti. Posle brojnih preokreta, pri rezultatu 4:3, nastali su veliki neredi zbog kojih je meč prekinut. Više od veka kasnije, ništa se suštinski nije promenilo.

Posle brojnih zvaničnih i nezvaničnih mečeva u nižim takmičenjima, Betis i Sevilja su se u sezoni 1928/29 sastali u drugoj ligi, danas poznatijoj kao Segunda, a Betis je odneo obe pobede. Verdiblankosi su se prvi popeli i u La Ligu. Prvi su je i osvojili 1935, jedinu u istoriji.Deceniju kasnije, svoju jedinu prigrabiće i Sevilja.

Burne istorije klubova pratili su i kontroverzni vlasnici istih. Tako je na čelo Betisa 1992. godine došao Manuel Luiz de Lopera i odmah klubu obezbedio svetskog rekordera, Brazilca Denilsona. Čak je i stadionu dao ime po osobi koju je smatrao najbitnijom u istoriji kluba – sebi – ali su navijači kasnije ispravili tu “brlju”.

Nešto kasnije, na suprotnoj strani, “blistao” je Hoze Marija del Nido, vlasnik Sevilje od 2002. do 2013. godine. Poznat po izjavi:”Ja sam najbitniji čovek u Sevilji posle Ppape”, kasnije je del Nido osuđen na sedam godina zatvora zbog malverzacija.

Godine su prolazile, ali mržnja nikada nije nestala. Štaviše, klubovi su konstantno gledali kako bi mogli da napakoste onom drugom. Tako su zeleno-beli 1978. za ispadanje iz lige optužili gradskog rivala da je njegovim konkurentima u borbi za opstanak namerno prepuštao bodove. Čekao je Betis na osvetu, i 1999. godine pomenuti predsednik De Lopera ponudio je Albaseteu novac da zadrži Sevilju u Segundi. Albasete nije uspeo, Sevilja je nekako ušla, ali već naredne sezone ispala i sa sobom povukla Betis. Kao već prežaljena, dopustila je Ovijedu da je dobije i preskoči Betis, poslavši ga tako u niži rang.

Ako su u početnim godinama u Betisu mogli da se pohvali kao “prvi u svemu”, novija istorija pripada Sevilji. Crveno-beli su se u ovom veku sa Huande Ramosom i Unajom Emerijem pretplatili na slabije evropsko takmičenje, pa su tako od 2005. godine dva puta osvajali Kup Uefa i tri puta Ligu Evrope.

Razlika u ambicijama vidljiva je i ove sezone. Sevilja sa Đulenom Lopetegijem ove sezone ima jasan cilj da naredne sezone igra Ligu šampiona i na dobrom je putu da zacrtano i ostvari. Jedanaest kola pre kraja nalazi se iza Barselone i Reala, mada joj za vratom dišu Sosijedad, Hetafe, Atletiko, pa i Valensija. Španski stručnjak doterao je ekipu, odbrana više ne popušta kao ranije, mada je sve to Monći morao dobro da plati – ukupno 177.000.000 evra dao je na pojačanja, samo u dva poslednja prelazna roka. Pauza im je dobro došla iz razloga što će moći da računa na sve fudbalere, osim Nemanje Gudelja koji će meč propustiti zbog kartona, dok je najbolji strelac ekipe Lukas Okampos pod znakom pitanja i o njemu će Lopetegi odlučivati do samog početka utakmice.

Betis je s druge strane i ove sezone igrao po sistemu toplo-hladno, pa mu ni letošnji dolazak Nabila Fekira nije bio od velike pomoći u borbi za Ligu Evrope. Na pauzu su otišli pobedom nad Realom, kojoj je prethodilo šest mečeva bez poraza. Primer koji najbolje oslikava Betis. I zbog te crne serije, gotovo podjednako je udaljen od evropskih pozicija i zone ispadanja, pa je rezultatski praktično okončao sezonu, iako do kraja ima 11 kola. Međutim, to nije razlog da se predaju najvećem rivalu. Trener ekipe Rubi izvešće na teren ono najbolje što ima, s obzirom da kadrovskih problema nema posle duge pauze.

Pitanje je samo ko će se sa pauze vratiti raspoloženiji i spremniji.

Projektovane postave:

Sevilja: Vaclik – Nasav, Kunde, Karlos, Regilon – Žordan, Fernando, Banega – Suso, De Jong, Okampos

Betis: Robles – Emerson, Mandi, Bartra, Aleks Moreno – Edgar – Kanales, Guardado, Teljo – Fekir, Iglesijas

LA LIGA – 28. KOLO

Četvrtak

22.00: (1,90) Sevilja (3,50) Betis (4,10)

Petak

19.30: (3,00) Granada (2,95) Hetafe (2,60)

22.00: (1,75) Valensija (3,60) Levante (4,90)

Subota

14.00: (2,05) Espanjol (3,15) Alaves (4,00)

17.00: (2,60) Selta (3,20) Viljareal (2,80)

19.30: (2,40) Leganes (2,90) Valjadolid (3,45)

22.00: (9,50) Majorka (6,00) Barselona (1,28)

Nedelja

14.00: (3,45) Atletiko Bilbao (2,90) Atletiko Madrid (2,40)

19.30: (1,25) Real Madrid (6,50) Eibar (10,00)

22.00: (1,70) Sosijedad (3,70) Osasuna (5,20)

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.