Ekspresno u finale

Izvor: Politika, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspresno u finale

Pobeda Jelene Janković nad Švajcarkinjom Šnider u polufinalu u Rimu sa 6:1, 6:3

Kada teniski meč traje nešto više od sat vremena, onda je jasno da je pobednik bio gazda na terenu. Jelena Janković, petoplasirana na svetskoj rang-listi, probila se u finale velikog turnira u Rimu u velikom stilu, kako inače igra od početka. Švajcarkinju Pati Šnider (17. mesto) pobedila je sa 6:1, 6:3.
Danas (ne pre 16 č) igra protiv Ruskinje Svetlane Kuznjecove (4) za treći trofej >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u sezoni, a četvrti u karijeri.

Ako pobedi, osvojiće 430 bodova i potisnuće sa četvrtog mesta Francuskinju Ameli Morezmo. S njenim uspehom bi bio nastavljen zadivljujući niz iz nedelje u nedelju koji je Novak Đoković započeo u Estorilu (Portugalija), a Ana Ivanović ga nastavila u Berlinu, savladavši, između ostalih, Šniderovu, u četvrtfinalu.

Sve te pobede su ostvarene na šljaci što raspiruje očekivanja uoči "Rolan Garosa", vrhunca sezone na toj poldozi (28. maj – 10. maj). I Jankovićeva je ohrabrena dobrim igrama na zemljanim terenima pripisujući dobar deo zasluga za to svom treneru koji je Španac, specijalista za šljaku, kao uostalom i svi njegovi zemljaci. Jedna od njenih najvećih vrlina na sporoj podlozi je postala izuzetna pokretljivost kojom potkrepljuje urođenu joj veliku borbenost pa Jankovićeva iz meča u meč deluje kao mašina koja s lakoćom melje čak i u meču za finale.

Naša teniserka ni protiv Šniderove od samog početka ništa nije prepuštala slučaju. Povela je s 3:0 osvojivši dva gema na servis protivnice kojoj je to jedno od najjačih oružja. To samo dokazuje da Jankovićeva u polju deluje ubedljivo i sigurno i da su njene greške svedene na minimum. Švajcarkinja je uspela samo da smanji na 4:1, što znači da je na njen solidan servis naša igračica osvojila još dva gema u prvom setu.

Jankovićeva je, opet brejkom, povela u drugom setu s 4:2, a onda je Šniderova morala da krene na sve ili ništa, da igra agresivnije ali reskirantnije. Tako je uspela da smanji na 4:3, na servis naše igračice, ali rizikom nije stvorila kapital već je sve češće srljala u greške.

Turnir u Rimu je iz prve kategorije Ženskog teniskog udruženja (VTA), vrednija su samo četiri takmičenja za "gren-slem". Poslednja dva iz te kategorije su pripala našim igračicama – Jankovićevoj u Čarlstonu (SAD), a Ivanovićevoj u Berlinu.

-----------------------------------------------------------

Tipsarević za trofej u Zagrebu

Janko Tipsarević (94. na svetskoj rang-listi) igraće danas (14 č) kao treći nosilac u finalu na čelindžeru u Zagrebu (šljaka, fond za nagrade 50.000 dolara), pošto je kao pretposlednju prepreku savladao prvog nosioca Francuza Gaela Monfilsa (78) sa 6:4, 6:4. Protivnik mu je Brazilac Žulio Silva (205). Naš teniser je poslednji put pobedio još u oktobru, na jakom čelindžeru u Monsu.

G. A.

[objavljeno: 20.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.