Izvor: B92, 12.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP u odbojci: Bez debitanata

Na dosadašnjim šampionatima Evrope u odbojci učestvovale su 34 reprezentacije, a među 12 učesnika sadašnjeg 23. kontinetalnog prvenstva u Nemačkoj nema debitanata.

Najviše učešća imaju Italija i Bugarska, po 22. Potom sledi Francuska sa 20 pojavljivanja. Ime Jugoslavije na EP viđeno je 19 puta, dok su Poljaci na prvenstvima Evrope bili 18 puta.

Na 23. EP u Nemačkoj jedino novo ime je Srbija i Crna Gora, koja brani medalju osvojenu pre dve godine u Češkoj, pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imenom Jugoslavija.

Najuspešnija na smotrama "starog kontinenta" je reprezentacija bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je osvojila 12 zlatnih medalja i dve bronzane, druga je Italija sa četiri zlata, dva srebra i dve bronze. Čehoslovačka se na najviše postolje popela tri puta, četiri puta bila je druga, Rumuni su jednom bili zlatni, a po dva puta srebrni i bronzani.

Sledi selekcija Jugoslavije sa jednim zlatom, jednim srebrom i četiri bronze. Osim tih ekipa, ni jedna druga reprezentacija se nikada nije popela na najvišu stepenicu Evrope.

Na 23. EP koje se održava u Nemačkoj, za medalje će se boriti Srbija i Crna Gora, Rusija, Italija i Francuska, pa je izvesno da će jedna od te četiri selekcije uvećati svoju riznicu odličja. Francuzima bi, u slučaju trijumfa, to bilo prvo zlato.

Sa šampionata u Nemačkoj sa medaljom se neće vratiti Bugarska, Grčka, Slovačka i Češka, koje su eliminisane, kao ni selekcije Nemačke, Poljske, Španije i Holandije, koje će razigravati razigravati za plasman od 5. do 8. mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.