Izvor: Blic, 30.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoboj mađioničara

Dvoboj mađioničara

Sve što u savremenom fudbalu može da se meri milionima dolara poseduju samo dva igrača - Zinedin Zidan i Pavel Nedved. Kralj Madrida i Spasilac Torina, nosioci igre Reala i Juventusa za svoje prelaske pre nekoliko godina iz Juventusa u Real i iz Lacija u Juventus dobili su 'tričavih' 100 miliona dolara.

Sada će svi ti milioni u njihovim nogama biti na novom ispitu, tačnije kada se za sedam dana budu našli oči u oči u polufinalu Lige šampiona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Zidan i Nedved su igrači iste generacije, 1972. Francuz je stariji dva meseca i sedam dana, oba su u punoj igračkoj zrelosti i navijači s pravom očekuju od njih da budu nosioci igre na putu do trofeja. Kada je reč o Zidanu, njegova sposobnost da u kontinuitetu igra dobro i jeste jedna od činjenica u koju se uzdaju navijači klupskog šampiona Evrope.

Prošle godine, Zidan je upravo u finalu Lige šampiona pokazao kakav je majstor fudbalske veštine. U finalu protiv Bajera iz Leverkuzena postigao je prelep gol volej udarcem, ispostavilo se presudan i tako je Real stigao do devete zvezdice u kolekciji pehara najveće evropske vrednosti.

Pre samo nedelju dana, Zidan je ispisao još jednu neizbrisivu priču, na četvrtfinalnom meču Lige šampiona sa Mančester junajtedom. Iako nije bio strelac gola u revanšu, reči menadžera 'crvenih đavola', Aleksa Fergusona najbolje svedoče koliko je 'Zizu' važan za igru Reala.

- Za nas bi najbolje bilo da ne igra, ali to nije moguće. Ne možete jednostavno sprečiti takvog igrača kao što je Zidan da odigra na svom nivou, on je mađioničar sa loptom: Ne postoji odbrana od takve igre - smatra Ferguson.

U karijeri, Zidan je osvojio pregršt trofeja. Nosilac je trenutnog rekorda u visini transfera. U leto 2001. godine, kada je prelazio iz Juventusa u Real, plaćen je neverovatnih 64,4 miliona dolara i do sada nijedan igrač, pa čak ni fenomenalni Ronaldo, nije toliko plaćen. Ove sezone na 41 utakmici postigao je 11 golova.

Češki internacionalac Pavel Nedved, karijeru je počeo u Dukli i praškoj Sparti, a odomaćio se u Italiji. Nedved je po struci geometar, što mu očigledno izuzetno pomaže na terenu - ima sjajan pregled terena, precizne pasove, dobro šutira sa distance i levom i desnom nogom. Zaljubljenik u Rim, godinama je odolevao ponudama velikih evropskih klubova, koji su Laciju, u kojem je igrao od 1996. do 2001. nudili ogromne svote, ali nisu uspeli da ga se dokopaju. Ono što nije pošlo za rukom Interu, Mančesteru, Bajernu, jeste Juventusu pre dve sezone, za sumu od 36.4 miliona dolara. Od tada, Nedved je arhitekta igre tima Marčela Lipija, što se najbolje vidi po titulama, prvoj sa Juventusom osvojenom prošle godine, dok je i druga skoro već obezbeđena.

- Znam da ga želi mnogi klubovi, ali mi ga se nećemo odreći tako lako. Sa Nedvedom u timu, Juventus može do pehara Lige šampiona, to sam rekao početkom sezone i nisam promenio mišljenje, čak sam u to i uvereniji - kaže Lipi.

Nedved je pasionirani kolekcionar vina, ali očigledno i trofeja. Sinonim je za češku reprezentaciju, u koju se vratio posle višemesečne pauze posle krah, koji su Česi doživeli u kvalifikacijama za Mondijal u Japanu i Južnoj Koreji.

Sudeći po trenutnoj formi, okršaj Juventusa i Reala biće u znaku dva čudesna igrača. Zoran Kecman

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.