Dva viđenja Vujoševićevog položaja

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva viđenja Vujoševićevog položaja

Na pitanje da li u Stručnom savetu KSS može da sedi selektor strane zemlje (Crne Gore), Pešić kaže da "smo mali da bismo se odricali velikih stručnjaka", dok Dalipagić smatra da je to "sukob interesa"

Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije (KSS) smatra da trener Partizana Duško Vujošević može da ostane u Stručnom savetu KSS, uprkos tome što je pristao da bude selektor Crne Gore. Predsednik KSS Dragan Kapičić je rekao da "tu nema sukoba interesa". Međutim, postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i drugačija mišljenja. Jedan od sedmorice članova novog Stručnog saveta Dražen Dalipagić spada u one koji smatraju da nije prirodno da jedan trener istovremeno bude član stručnog saveta jedne zemlje i selektor reprezentacije druge države:

– Ne znam da li je Vujošević definitivno sklopio ugovor sa crnogorskim savezom, a ako je to tačno, kao što su mediji objavili, smatram da nije uredu da istovremeno bude u Stručnom savetu KS Srbije i na klupi Crne Gore. To je sukob interesa, tim pre što se radi o dve bliske zemlje koje polažu pravo na neke iste igrače...

Trener španskog Akasvajua (Đirona) i član Stručnog saveta KSS Svetislav Pešić, poslednji selektor s kojim je naš državni tim imao uspeha, ima drugačije mišljenje od Dalipagića:

– Suviše smo mala zemlja da bismo se odricali vrhunskih igrača i trenera koji mogu mnogo da nam pomognu, a takav je Vujošević. Ipak, pre priče na ovu temu trebalo bi proveriti da li je on zaista potpisao ugovor sa Crnom Gorom. To kažem jer se često demantuju vesti o prelascima, pa se tako nedavno pojavila informacija da ja preuzimam Taukeramiku, a sa njenim vrlo uvaženim predsednikom Kerehetom se nikada nisam sreo... Inače, voleo bih da ga upoznam jer je veliki zaljubljenik u košarku.

Iako je reč o presedanu u evropskoj košarci, Pešić kaže da nigde ne piše da jedan trener ne može da bude angažovan u dva nacionalna saveza:

– Duško Vujošević je rođen u srpskoj košarci u kojoj se afirmisao i dao veliki doprinos u njenoj izgradnji. Po meni, na pitanje da li je dobro da jedan stručnjak radi u dva saveza ne postoji tipski odgovor. Zavisi od slučaja do slučaja. Recimo, da sam ja sada, na primer, selektor Nemačke, ne vidim zašto bi me to sprečavalo da pomažem srpskoj košarci. Logično je da svi mi koji smo rođeni u srpskoj košarci imamo obavezu da joj pomažemo što je god moguće više. Zato za mene ovo pitanje i nije toliko sporno. Neke stvari su se pokrenule u KSS, dobili smo predsednika, generalnog sektretara, Stručni savet... Hajde da se svi bacimo na posao...

Aleksandar Miletić

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.