Dva lica orlova

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva lica "orlova"

U prvom delu izabranici Vladimira Petrovića pokazali mnoge slabosti, dok u drugom poluvremenu onu sliku koja nas je krasila u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. – Stanković hvali Petrovića. – Danas odlazak u Estoniju

Jedan dobar odnos formira sve druge dobre odnose. Jedna dobra igra i pobeda uvek vraćaju nadu i želju za novim dokazivanjem. Naši fudbaleri, nažalost, od mnogih već odavno prežaljeni i precrtani, po ko zna koji put su pokazali i snagu i karakter. Doduše, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvi deo igre nad Severnom Irskom nije bio obećavajući ali je zato nastavak dao novu nadu u daljim kvalifikacijama i utakmicama koje vode ka završnici Eura 2012.

Sa dva nova lica "orlovi" su se predstavili pred praznom "Marakanom", u prvom delu pokazali su mnoge slabosti za koje smo od ranije već znali, dok smo u drugom poluvremenu videli sliku koja nas je krasila u kvalifikacijama za prvenstvo sveta. Nada još uvek postoji i ona poslednja umire...

Malo je verovatnoća da će Estonci u Talinu pružiti onako dobru partiju kao u Beogradu kada su nas iznenadili. Petrović neće moći da računa na Stankovića i Krasića, dva vrlo važna fudbalera, ali zato se u tim vraćaju Vidić i Žigić.

– Naši igrači su bili opterećeni činjenicom da moraju da pobede protivnika – rekao je nakon uspeha nad Ircima Petrović. – Ceo tim je zaslužan za pobedu, naša fudbalska filozofija je takva da se ovde mečevi doživljavaju "na život i smrt". Idemo u Talin rešeni da se nadigravamo protiv protivnika koji ima jasnu koncepciju ali povratkom Vidića i Žigića stvorićemo, verujem, još bolju atmosferu pred okršaje koji nas čekaju. Pobeda nad Severnom Irskom je stigla u pravi čas jer smo se vratili u igru za prvenstvo Evrope.

Glavne slabosti našeg tima u prvom poluvremenu bile su pre svega: slaba igra na sredini terena i konfuzija u odbrani. Međutim, u drugom poluvremenu sve je krenulo u željenom toku. Kapiten Stanković, nažalost, neće igrati u utorak u Talinu, a posle utakmice sa Ircima je rekao:

– Sada su šanse sasvim realne da se nađemo u igri za odlazak u Poljsku i Ukrajinu. Selektor je napravio dobre izmene i nakon pobede smo potpuno mirni. Ovo je naša treća pobeda za redom (pobeđena Bugarska i Izrael u prijateljskim utakmicama i Severna Irska u kvalifikacijama), i svesni smo da će naredna utakmica biti još teža jer nas čeka veoma neugodan protivnik. Međutim, siguran sam jer je Srbija spremna i kadra da pobedi i bez mene i Krasića – reči su Stankovića.

Miloš Ninković smatra da nije igrač preokreta i da su za pobedu zaslužni svi igrači. Ali, njegovim ulaskom Srbija je dobila jednu novu dimenziju, prepoznatljivu, i stekao se utisak da će fudbaler kijevskog Dinama u budućnosti biti jedan od glavnih nosilaca naše igre. Raduje činjenica da je odličan bio i Milan Jovanović i da su se mnogi irski novinari s pravom pitali kako je moguće da Jovanović nema veću minutažu u jednom od najboljih klubova sa Ostrva.

– Ovo je pobeda za bolje sutra – kaže Jovanović. – Nije nam bilo lako u prvom delu kada su Irci odigrali fantastično, ali znali smo da smo bolji i da ćemo na kraju slaviti – kaže fudbaler Liverpula.

Selektor Petrović kaže da on i njegovi igrači ne žele da žive na lovorikama i da posao još nije završen jer su pred Srbijom još pet "finala". Pobeda Italijana u Sloveniji ide na ruku našoj reprezentaciji i po svemu sudeći karta za drugo mesto koje vodi u baraž, vadiće se u poslednjoj utakmici kada Srbija igra sa Slovenijom u Ljubljani.

Reč dve o organizaciji. Fudbalski savez Srbije je učinio sve da utakmica protekne u najboljem redu. Jedini minus može se pripisati ljudima koji su stajali u pres centru gde se bespotrebno stvarala gužva do pred sam početak meča, ali i ta greška će se ispraviti. Samo neka Srbija pobeđuje...

Dragan Todorović

-----------------------------------------------------------

Fejsa igrao protiv "romantičara"

U prijateljskoj utakmici u Humskoj: Partizan – OFK Beograd 2:1 (1:1)

Partizan i OFK Beograd su odigrali prijateljsku utakmicu bez prisustva publike a domaćin je slavio sa 2:1 (1:1). Ova utakmica poslužila je trenerima Stanojeviću i Đorđeviću da provere pojedine igrače koji nisu bili u prvom planu, a interesantno je da je od prvog minuta drugog poluvremena na terenu, posle skoro godinu dana pauze, bio i Ljubomir Fejsa. Kao što je poznato ovaj igrač Partizana povredio se 7. aprila prošle godine u dresu reprezentacije Srbije na prijateljskom meču protiv Japana. Šansu da zaigra i bude proveren imao je i napadač iz Nigerije Majkl Kelecija.

"Romantičari" su poveli u 27. minutu golom Žeravice nakon lepog pasa Krstića. OFK Beograd je do poslednjeg minuta prvog poluvremena čuvao prednost, ali je onda Ivica Iliev prelepim lob udarcem sa oko 12-tak metara savladao golmana Mateka. Pobednik meča odlučen je u 75. minutu, strelac je bio Matija Ljujić na asistenciju Miloša Jojića.

Stadion Partizana. Igrano bez prisustva gledalaca.

PARTIZAN: R. Ilić, Stevanović, Jovanović, Stanković, Davidov, Smiljanić, Babović, Vukić, Tomić, Iliev, Bogunović. Igrali su još: Živković, Kelec, Fejsa, Trujić, Ljujić, Aškovski, Ostojić, Jojić.

OFK BEOGRAD: Matek, Planić, Nikolić, Marko, Kecojević, Jelić, Žeravica, Brkić, Milić, Krstić, Simić. Igrali su još: Topalović, Bogdanović, Pjević, Marković, Augusto, Aleksić, Filipović, Injac, Žorić, Takač, Mrvaljević, Popović.

D. Todorović

objavljeno: 27.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.