Dudu Ivkovića su zarazili golubovi pred smrt? Srpski gradovi su pod opsadom ovih ptica, evo u kakvoj su opasnosti žitelji

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 17:50

Dudu Ivkovića su zarazili golubovi pred smrt? Srpski gradovi su "pod opsadom" ovih ptica, evo u kakvoj su opasnosti žitelji

Situacija je ozbiljnija nego što bi se pomislilo.

Odlazak legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića rastužio je pre dve godine ljubitelje sporta u Srbiji. Ivković je preminuo zbog posledica vode u plućima i herpesa.

Međutim, ono što je izazvalo dodatni šok je izjava trenera Duška Vujoševića, koji je medijima kasnije ispričao da je Duda Ivković dobio infekciju od golubova. Naime, on je bio veliki golubar.

- Znao sam da ima nekih određenih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << problema, da je dobio infekciju od golubova, koji su bili njegova velika strast, znam i da je imao nekih problema sa herpesom - rekao je Vujošević svojevremeno za TV Prva.

Golubova u gradovima poput Beograda, Novog Sada, Subotice i Niša je sve više iz godine u godinu, a njihovo prisustvo je samim tim sve veća opasnost za građane.

Mnogi ih nazivaju i "leteći pacovi" s obzirom na to da su prenosioci mnogih bolesti.

Uznemmirujuća je da, osim što stvaraju buku, ove ptice proizvode i do 12 kilograma izmeta godišnje koji u sebi sadrži razne bakterije i gljivice.

Ova činjenica dokazuje da pored toga što urušavaju izgled samog grada, golubovi predstavalju i pretnju po čovekov organizam jer preko vazduha mogu da oštete kako pluća, tako i nervni sistem i kod nekih ljudi mogu čak da dovedu i do stomačnih tegoba.

– Najčešća oboljenja izazvana prenosom infekcije sa goluba na čoveka su ornitoza ili psitakoza, koja najčešće daje sliku infekcije disajnih puteva poput bronhitisa, gripoznog sindroma i upale pluća, a dominantni simptom je suv kašalj. Salmonelozu izaziva bakterija salmonela. Bolest se najčešće prezentuje prolivom, bolom u trbuhu i povišenom temperaturom – rekla je infektolog dr Popović Dragonjić za medije.

Jedni govore da je fenomen povećanja golubova u gradovima uzrok klimatskih promena.

Usled sve toplijeg vremena koji pogoduje za razmnožavanje ovih ptica, dolazi i do njihovog rasta u brojevima.

Drugi govore da je uzrok sve većeg broja "letećih pacova" mikro klima, tj. da je u gradovima čak i zimi mnogo toplije nego u ruralnim delovima, te da su metropole pogodno mesto za njihovo razmnožavanje.

Još neki faktori koji utiču na veliku prisutnost golubova su:

- pretek hrane i vode,

- koriste zgrade kao zaklon,

- otporni su na buku i gradske vrućine,

- odsustvo predatora kao što su soko i jastreb,

- gradovi nisu lovišta te je zabranjeno njihovo ubijanje.

U nekim evropskim gradovima, poput Brisela, uvedena je takozvana hrana za golubove koja u sebi sadrži kontraceptive.

Na ovaj način je metropola uspela da se izbori sa porastom broja "letećih pacove" u mnogim delovima, i čak smanjila njihovu populaciju za 50 posto.

Kod nas se do sada drugačije borilo sa ovim pticama.

U Smederevu se na primer može dobiti kazna od čak 10 hiljada dinara za hranjenje golubova na ulici.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.