Izvor: Blic, 20.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Drim tim' iz Sakotine radionice

'Drim tim' iz Sakotine radionice

Seniorska košarkaška reprezentacija SCG vratila je sa dve pobede na startu priprema (Italija, Turska) osmehe na lica miliona ljubitelja magične igre pod obručima. Iako su u pitanju prijateljske utakmice, zalaganje i želja za dokazivanjem u plavom dresu optimistički su delovale na celu naciju.

Izabranici selektora Dragana Šakote ispraćeni su iz Beograda na prvi deo priprema za Svetsko prvenstvo u Japanu bez velike pompe i još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manje vere u njihove sposobnosti da povrate ukaljani ugled nekada najjače košarkaške sile na svetu. Opravdano, jer će se još dugo prepričavati debakli iz Atine i Beograda. Međutim, sada je izgleda došlo neko drugo vreme.

Košarkaški stručnjak Vladislav Lučić smatra da je pred ovom generacijom igrača mnoštvo svetlih trenutaka. Popularni Lale bazira svoje mišljenje na pozitivnoj atmosferi koja se širi od Bormija, a koju je lako osetiti i ovde u Srbiji.

- Pre svega, moram da napomenem da je ovako velika promena u reprezentaciji najbolji mogući potez. Imali smo zaista izvrsne igrače u prošlom veku, a na ovim momcima je da dokažu da su igrači 21. veka, sposobni za velike domete i uspehe koji su pratili njihove prethodnike.

Ova selekcija nije favorit na Mondobasketu, ali je želja za dokazivanjem evidentna.

- Mislim da je Šakota stvorio sjajnu hemiju u timu, o čemu svedoči konstantno međusobno podržavanje igrača, bez obzira da li je akcija bila uspešna ili ne. Ova ekipa željna je afirmacije u plavom dresu, uostalom i prethodne generacije sjajnih košarkaša stasavale su u reprezentaciji a ne u klubu. Istina, imali smo veliki pad u proteklom periodu koji je u neku ruku bio očekivan jer je nemoguće stalno biti na vrhu. U krajnjoj liniji, ni vino nije svake godine dobro, ali se zato posle sušnog perioda i specijalne nege stvori najukusnije i najkvalitetnije vino. Zbog toga mislim da je svaki trijumf pomak napred i uspeh, te ga treba shvatiti kao sazrevanje za Peking 2008. godine što je krajnji cilj ovog projekta podmlađivanja reprezentacije - smatra Lučić.

Žarko Paspalj, neposredni svedok svega lošeg što se dešavalo u reprezentaciji poslednjih godina, daje punu podršku ovoj generaciji, bez obzira na rezultat koji budu zabeležili u Japanu.

- Ključna stvar je selektirati tim sa igračima koji imaju izraženu želju da nastupe u nacionalnom dresu jer se svako moljakanje i prenemaganje pokazalo kao veoma loša stvar. Iako je početak priprema, dve startne pobede, svakako, ulivaju optimizam. Međutim, najgore bi u ovom trenutku bilo stvarati euforičnu atmosferu i najavljivati velike domete. Za mene lično, svaka pobeda je zlata vredna u stvaranju pozitivne atmosfere, kako ljudske tako i igračke koja je, tvrdim, presudna za uspeh na svakom velikom takmičenju. Gledajući rezultate mlađih selekcija, verujem da će dolazeće generacije opet sa ponosom držati zastavu na pobedničkom postolju - završio je Paspalj.

S. Vrakela

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.