Došlo vreme za visoke domete

Izvor: Politika, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Došlo vreme za visoke domete

Prvi put na najvećim turnirima tražimo da Jankovićeva ode daleko i osminu finala Đoković – Federer, Ivanovićeva – Šarapova

Rano jutros po našem vremenu u Melburnu je počelo Međunarodno prvenstvo Australije u tenisu, prvi od četiri turnira za "gren-slem" u sezoni, ali i prvi na kojem od naših učesnika tražimo visoki domet. Igrala je Ana Ivanović u četvrtfinalu na "Rolan Garosu" pre dve godine. Novak Đoković je lane tamo mogao i dalje od nje da se nije namerio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Španca Nadala koji u Parizu ne da u "njegovo" ni najmoćnijem – Federeru. Jelena Janković je na Međunarodnom prvenstvu SAD prošle godine rušila favorite do polufinala pa je poklonila pobedu Belgijanki Enan Arden.

To su vrhovi na koje je uzleteo naš tenis nošen nadahnućem i talentom najvećih uzdanica, ali su ti uspesi i kod nas i u svetu tumačeni kao senzacija, blesak, prijatno iznenađenje i, u krajnjoj liniji, nagoveštaj zapažene uloge u najskorijoj budućnosti. Od naših očekujemo da od ove sezone krenu ka zenitu, da se njihove dobre igre i rezultati ustale, da blistaju, a ne da zablistaju. Poklonici tenisa kod nas to će da nagrade navijajući časovnike po njihovim mečevima.

Predvečerje Međunarodnog prvenstva Australije bilo je u njihovom znaku. Đoković je godinu počeo trofejom, a Jankovićeva ima za čim da žali pošto je u Melburn mogla da stigne s dve titule, bez poraza u deset uvodnih mečeva, čak i kao deseta na svetskoj rang-listi samo da Belgijanka Klajsters nije oberučke dočekala da našu igračicu u finalu u Sidneju izda snaga.

Zbog igara u velikom stilu, kojima su slomljene Hingisova, Morezmo i Vajdisova, a belgijska teniserka u jednom trenutku bila doterana na ivicu poraza, Jankovićeva je uskočila u prvi red favorita za titulu u Australiji. Jedna od najvećih kladionica na svetu "Vilijem Hil" odmerila je da je naša teniserka četvrta po šansama da zasedne na tron na kojem je 2001. bila kao juniorka. Ispred nje su prva tri nosioca Šarapova, Morezmo i Klajsters što znači da se Jankovićeva, kao 12. "kosturaš", bolje kotira od osam konkurenata.

Na najvećim turnirima mnogo zavisi i od žreba koji je na njenoj strani više od bilo kojeg među pet naših predstavnika na glavnom turniru. Jutros je igrala protiv Kanađanke Aleksandre Voznjak. Rival u drugom kolu bila bi joj Mađarica Cink ili Špankinja Ruano Paskval, u trećem verovatno Francuskinja Bartoli, a u četvrtom, po svemu sudeći, Ruskinja Petrova ili eventualno Serena Vilijams. Najveće šanse za četvrtfinale u drugoj polovini tog dela skeleta ima Ruskinja Kuznjecova.

Najbolja australijska teniserka Stosur je posle poraza protiv naše igračice u drugom kolu u Sidneju izjavila da Jankovićevu trenutno malo ko može da pobedi na tvrdoj podlozi kakva je i u Melburnu. S mogućim rivalima je već izlazila na kraj pa danas, kada je u vrhunskoj formi, nije ni čudo što su je kladionice proglasile favoritom.

Žreb nije pogledao Đokovića, koji takođe danas izlazi na teren (oko 9.30 č po našem vremenu), odmorniji od Jankovićeve pošto nije igrao minule nedelje. I ako preskoči prve tri prepreke, u osmini finala ga čeka Federer koji brani presto. Prvi rival našeg tenisera je neugodni Čileanac Masu, olimpijski pobednik iz Atine 2004, koga je savladao u finalu u Amersfortu kada je prvi put prigrabio trofej s turnira ATP. U drugom kolu bi imao možda i lakši posao sa Špancem Lopezom ili kvalifikantom Amerikancem Vilsonom, a mogući rival u trećem kolu najverovatnije bi bio Španac Ferero.

Ivanovićeva je u sličnoj situaciji kao Đoković pošto je žreb u osmini finala navodi na Šarapovu. Do duela s njom treba da prebrodi neugodnu Amerikanku King, pa verovatno Poljakinju u naletu Radvansku, te Ruskinju Zvonarjovu.

Janku Tipsareviću na staru se "zalomio" Argentinac Nalbandijan, osmi na svetskoj rang-listi, koji računa na je on taj koji će da se suprotstavi Federeru u finalu. Prijatno iznenađenje može da bude Ilija Bozoljac koji je put do debija u Melburnu prevalio iz kvalifikacija. Prvi izazov mu je velika hrvatska nada 17-godišnji Marin Čilić koga može da savlada. Sve dalje od drugog kola Bozoljcu bi ostalo u lepom sećanju.

--------------------------------------------------------------------------

Jankovićeva: Izrastamo u tenisku silu

Ne želim da dajem prognoze niti da se opterećujem ciljevima što se tiče plasmana u Melburnu. Idem meč po mecč i šta bude biće. Po dolasku u Melburn trenirala sam samo sat vremena, koliko da osetim loptu. Igrala sam prvi put u novim patikama, udobne su, mada imam bolove zbog žuljeva od prethodnih. Više sam i oguglala, – kaže Jankovićeva koja će igrati u u dublu sa Slovakinjom Husarovom. –Izuzetno mi je drago kao sportisti kada se stvari na profesionalnom planu odvijaju u onom pravcu koje mi očekujemo. Presrećna sam što u ovom trenutku ja i nekoliko drugih tenisera predstavljamo našu zemlju u najlepšem svetlu pokazujući da i ovako mala zemlja može da ima tenisere svetske klase i da Srbija postaje jedna od vodećih teniskih sila.

G. A.

[objavljeno: 15.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.