Doneli Srbiji svetski turnir

Izvor: Blic, 02.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doneli Srbiji svetski turnir

Izjava Nikole Pilića „Blicu" da su Đokovići kupili licencu ATP turnira od organizatora „Dač Opena" u Amersfortu izazvala je veliku pažnju. Srbija bi, dakle, u maju naredne godine posle višegodišnjih napora konačno mogla da vidi najbolje svetske igrače na delu.



Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović oduševljen je mogućnošću da Beograd dobije organizaciju turnira čiji je nagradni fond 370.000 evra.

- To je još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan veliki uspeh srpskog tenisa. Siguran sam da bi tako nešto povuklo lanac manjih turnira tipa kao što je onaj na „Gemaksu" ili fjučersa koji se već organizuju. Sponzori bi imali priliku da vide koliko je tenis popularan i siguran sam da bi bilo novih ulaganja u ovaj sport. Taj turnir bi bio prilike za sve naše igrače, naročito one koji dolaze, da treniraju sa najvećim zvezdama ovog sporta i steknu iskustvo igranja na jednom ATP turniru. Svaka zemlja koja ima igrače u samom vrhu svetske liste mora da ima jedno veliko takmičenje – smatra Obradović.

Po njemu, nema neke velike razlike u organizaciji turnira koji su i nešto veći sa nagradnim fondom.

- Novac tu nije jedina stvar. Organizator turnira sigurno zna kakve su obaveze kada ulazi u takav projekat. Po meni, mnogo je teže obezbediti veliki broj obučenih ljudi za kratko vreme. Vidim da bi Nikola Pilić trebalo da bude direktor. To je dobro, jer čovek koji ima veliko iskustvo u organizaciji takmičenja može zaista mnogo da pomogne – izjavio je Obradović.

Prema prvim procenama, turnir bi mogao da se održi na terenima SC „Gale Muškatirović" na Dorćolu, ali to ne mora da bude tačno, jer Đokovići mogu da izmeste turnir na bilo koju drugu lokaciju, čak i van Srbije! Ako izaberu Beograd, nema sumnje da će biti potrebno mnogo toga da se uradi kako bi sve bilo prema ATP propisima.

Do iznenadnog obrta i šanse da Beograd dobije ATP turnir došlo je zbog finansijske krize u kojoj su organizatori „Dač Opena" u Amersfortu. Holandski mediji prenose da je direktor Hans Felius tokom proteklih dana razgovarao sa porodicom Đoković, ali i još nekim zainteresovanim stranama.

- Tačno je da smo u pregovorima sa porodicom Novaka Đokovića oko ustupanja licence turnira, mada ima i drugih opcija – izjavio je Feluis.

Kontakti između Feluisa i Đokovića traju duži period. To je i logično jer Srbija, koja ima trećeg igrača sveta još uvek nema ATP turnir, prenose holandski mediji. Takođe, glavni sponzor takmičenja u Amersfortu, kompanija „ABM AMRO" ne vidi interes da ulaže u tenis u zemlji koja u poslednje vreme nema mnogo uspeha na turnirima. Za dovođenje najboljih igrača sveta, sponzor mora da obezbedi najmanje milion evra, a za ispunjenje neophodnih uslova i izgradnju pratećih objekata treba izdvojiti negde oko 900.000 evra.

- Nije isključeno da Amersfort više nema turnir ATP kategorije. Bolje da budemo najjači čelindžer, nego najslabiji ATP turnir. Čujem da bi tamo Nikola Pilić bio direktor. Logično, jer je on čovek koji je trenirao Novaka, a sada radi sa njegovim bratom Markom. Đokovići imaju velike planove u Srbiji. Prave novi teniski stadion, hotele i sve što uz to ide. Srbija ima igrače u samom vrhu i ovo je za nju velika prilika - kaže Hans Felijus.

Rok da se donese konačna odluka oko toga šta će biti sa turnirom je prvi decembar. Za Beograd, bilo bi sjajno da ima turnir početkom maja, u vreme kada se igraju turniri na šljaci i koji služe kao priprema za Rolan Garos, koji počinje 25. maja. U nedelji kada je turnir na programu, igra se i u Estorilu u Portugalu kao i na i BMW Openu u Minhenu.

Teniski centar na Dorćolu

U okviru Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović" nalazi se osam teniskih terena na šljaci i dva betonska, uz jedno igrališe za rukomet ili mali fudbal. Teniska sezona traje do 31. oktobra, pa još nisu počeli radovi na terenima i objektima potrebnim za održavanje teniskih mečeva na Univerzijadi 2009.

Amersfort poslednji domaćin „Dač Opena"

Otvoreno prvenstvo Holandije, turnir koji se igra u Amersfortu, ima dugu tradiciju. Ovo takmičenje je prvi put u novijoj eri održano 1957. godine u Hilversumu, da bi se 1994. turnir preselio u Amsterdam. U Amersfortu, igralo se od 2002. godine, a titulu je ove godine osvojio Španac Albert Montanjes, koji je u finalu bio bolji od Belgijanca Stiva Darsisa, 6:1, 6:7, 6:3.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NOLE KUPIO TURNIR SRBIJI!

Izvor: Press, 02.Okt.2008

Porodica Đoković otkupila ATP turnir od holandskog grada Amersforta i preselila ga u Beograd. Premijera će biti u maju 2009, nagradni fond iznosiće 370.000 evra, jedino se ne zna gde će se održavati. .Novak Đoković kupio je Beogradu ATP turnir! Prema rečima savetnika u našoj Dejvis...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.