Izvor: Blic, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doneću titulu u Krakov

Doneću titulu u Krakov

Poučena iskustvom velikog rivala Legije, Visla je u oktobru dovela veliko pojačanje - Stanka Svitlicu. Srpski internacionalac je u Poljskoj ostavio veliki trag kada je kao najbolji strelac u Varšavu pre tri godine doneo titulu, a sada isto želi da uradi i u Krakovu.

Dva kola pre kraja prvog dela prvenstva bili ste prvi na tabeli?- Stigao sam u finišu jesenjeg dela prvenstva, ali se spremam za proleće kako bismo stigli zaostatak od pet bodova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za liderom Belhatovim i dva u odnosu na Legiju. Na treće mesto smo pali zbog obaveza u Ligi Kupa UEFA. I ove sezone će o šampionskoj kruni odlučivati dva najveća kluba Visla i Legija, a verujem da ćemo mi prvi kroz cilj jer imamo najjači tim - kaže iskusni napadač Svitlica.

Poljski fudbal je u ekspanziji?

- Mnogo se ulaže, uslovi su sjajni, stadioni su puni, svaki teren ima reflektore i grejanje, a interesantno da je najbogatiji klub Zaglebje. Po finansijama, prate ga Korona i Belhatov, pa tek onda Visla i Legija koja je nedavno za 600.000 evra iz Viđeva dovela Gželaka. To i zaslužuje zemlja koja je dva puta bila treća na svetu. Visla je tokom poslednje decenije preuzela primat u trofejima i organizaciji i nalazi se ispred svih. Samo je odličnom stručnjaku, našem Dragomiru Okuki, pošlo za rukom da tada prosečnoj ekipi Legije donese titulu. Zato sam i iznenađen što je posle poraza od Fejenorda u našem odlučujućem meču za plasman u drugu fazu Kupa UEFA napustio klupu jer je do tada imao sve rezultate kakve je uprava zacrtala. Još se pamte vaše partije protiv Barselone i golovi Valensiji na 'Mestaji', odnosno Bajernu u dresu Hanovera?

- Svako dete ima svoj fudbalski san, ja sam ga ispunio igrajući u Bundesligi. Doživeo sam mnogo lepih stvari i sklopio brojna prijateljstva, a upečatljiv je ostao gol koji sam na debiju dao Oliveru Kanu. Bio sam u to vreme najbolji igrač Hanovera, kasnije sam prešao u redove drugoligaša Alena. Bio sam ljubimac predsednika Helmuta koji je voleo Srbe, igrali su tamo i Vasiljević, Anić, Jugović, Đenić... Posle je usledila operacija mišića pored Ahilove tetive. Mladi ste otišli u inostranstvo?

- U Francuskoj sam bio sa 20, u Grčkoj sa 22 godine, ali bih poručio našim talentima da nikako ne idu van granica naše zemlje pre nego što postanu formirani fudbaleri. Ne treba da žure, kvalitetom će poboljšati ligu, a za transfer iz Crvene zvezde, Partizana, OFK Beograda nikad nije kasno. Istakao bih da se kod nas, ipak, igra dobar fudbal, Srbija ima najveće talente u Evropi, samo je šteta što igraju pred praznim stadionima jer je ambijent sasvim drugačiji kad su tribine pune. Stefan Babović je velika nada, a Slobodan Krčmarević najbolji trener. Što se reprezentacije tiče, uveren sam da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo, uz trud Saveza da vrati publiku na stadione - zaključio je Svitlica.

I. Velimirović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.