Dominantna pobeda Fetela u Kanadi

Izvor: B92, 09.Jun.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dominantna pobeda Fetela u Kanadi

Aktuelni šampion Formule 1 Sebastijan Fetel trijumfovao je na sedmoj trci ovogodišnjeg šampionata, Velikoj nagradi Kanade.

Vozač Red Bula je do treće pobede ove sezone, a 29. u karijeri, došao u vremenu od 1:32:09.143 sata na stazi "Žil Vilnev" u Montrealu.

Drugo mesto, sa 14 sekundi zaostatka, zauzeo je Fernando Alonso u Ferariju, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Veliku nagradu Kanade obeležila je apsolutna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dominacija Fetela, koji je vodio tokom svih 70 krugova, a rivali nijednog trenutka nisu uspeli da mu priprete. Preostala mesta na podijumu odlučena su posle velikih borbi, u kojima je Alonso izašao kao pobednik potpuno zasluženo i to posle sjajnih preticanja, prvo Marka Vebera u drugom Red Bulu, a potom i Hamiltona.

Britanac je vodio usamljenu trku na drugoj poziciji sve do poslednjih deset krugova, kada ga je Alonso sustigao. Veber je u prvim trenucima uspeo da se umeša u borbu za podijum, ali je na kraju izgubio dosta vremena, a imao je i problema sa prednjim krilom posle kontakta sa vozačem Katerhema Gidom van der Gardeom, kojeg je preticao za ceo krug.

Samo četvorica vozača bila su unutar kruga od Fetela, za razliku od poslednje dve trke u Kanadi, ovoga puta na stazu nije izašlo bezbednosno vozilo, ali uzbuđenje nije izostalo. Sjajnu trku odvozao je i Pol di Resta u bolidu Fors Indije, koji je samo jednom išao u boks, a posle loših kvalifikacija kroz cilj je prošao kao sedmi.

Dobru trku posle problema u kvalifikacijama imao je i Felipe Masa u drugom Ferariju, koji je u poslednjim trenucima trke uspeo da se probije pored vozača Lotusa Kimija Raikonena, i dođe do osme pozicije. Raikonen je, s druge strane, devetim mestom izjednačio rekord Mihaela Šumahera po broju uzastopnih trka koje je završio među osvajačima bodova – 24.

Tok trke:

Od starta u Montrealu poveo je Fetel, ispred Hamiltona, Rozberga, Vebera, Botasa, Alonsa, Vernja i Zutila. Alonso je odmah počeo sa napadima na Botasa, koji je u prvim trenucima uspeo da se odbrani, ali je do kraja prvog kruga popustio. Španac je na taj način izgubio dosta vremena, pa mu je Veber pobegao na više od dve sekunde, koliko je iznosila i prednost Fetela u odnosu na Hamiltona.

Mladi Nemac je nastavio da povećava svoju prednost, dok su razlike između vozača iza njega bile oko sekunde, a najveći pritisak vršio je Veber na Rozbergu. Vernj je u šestom krugu pretekao Botasa za šestu poziciju, isto je pokušao i Zutil, ali je izgubio kontrolu i okrenuo se na stazi, ali su ga vozači koji su nailazili, srećom, obišli. Nemac je pao na 14. mesto, a ubrzo je došlo do kontakta između njega i Maldonada, i sa bolida obojice su otpale brojne krhotine, ali su oni nastavili dalje.

Posle greške Zutila, Rikardo je bio odmah iza Botasa, a Raikonen ga je konstantno napadao. U toj grupi bili su i Hilkenberg, Masa, Peres, Zutil, Baton, Maldonado, Di Resta i Gutijeres. Masa je u desetom krugu pretekao Hilkenberga, odmah je krenuo u napad na Raikonena, dok je Zutil u međuvremenu otišao u boks. Fetel se krug kasnije potpisao na legendarnom „Zidu šampiona“, ali je bez problema nastavio dalje.

Posle greške Zutila, Rikardo je bio odmah iza Botasa, a Raikonen ga je konstantno napadao. U toj grupi bili su i Hilkenberg, Masa, Peres, Zutil, Baton, Maldonado, Di Resta i Gutijeres. Masa je u desetom krugu pretekao Hilkenberga, odmah je krenuo u napad na Raikonena, dok je Zutil u međuvremenu otišao u boks. Fetel se krug kasnije potpisao na legendarnom „Zidu šampiona“, ali je bez problema nastavio dalje.

Raikonen je u 12. krugu konačno napao Rikarda, na kojem je odmah pritisak počeo da pravi Masa. Brazilac, ipak, nije morao dugo da čeka da se nađe ispred Australijanca pošto je vozač ekipe Toro Roso produžio po nove pneumatike. Alonso je u međuvremenu sustigao Vebera, koji je i dalje držao četvrto mesto, ali je vozač Red Bula ubrzo otišao u boks i izgubio je samo jednu poziciju. U istom krugu po nove pneumatike otišli su i Botas i Vernj, dok je u sledećem to učinio Rozberg, koji se vratio odmah ispred Vebera.

Maldonado je u međuvremenu dobio kaznu ’prođi kroz’ zbog kontakta sa Zutilom, što nije mnogo uticalo na njega s obzirom da je bio na 19. poziciji. Fetel je u boks otišao u 17. krugu, isto kao i Alonso, koji se na stazi vratio iza Rozberga i Vebera. Od svih vodećih, Hamilton je najduže ostao na stazi i izgubio je dosta vremena u odnosu na Fetela, ali je zadržao drugu poziciju. Tada je poredak bio: Fetel, Hamilton, Rozberg, Veber, Alonso, Raikonen, Vernj, Di Resta, a u toj grupi Finac i vozač Fors Indije nisu bili po nove pneumatike.

Raikonen je imao problematičan odlazak u boks u 23. krugu, izgubio je dosta vremena i pao na 14. mesto. Najveću borbu u tim trenucima na stazi su vodili Masa i Zutil za devetu poziciju, dok se Veber potpuno primakao Rozbergu, iako je Alonso počeo da ga sustiže. Njih trojica su od tada vodili veliku borbu, što su Fetel i Hamilton iskoristili da se dodatno odvoje. Australijanac je konačno došao u odličnu priliku u 31. krugu i pretekao Rozberga, koji je vrlo brzo izgubio poziciju i od Alonsa.

Rozberg je prvi otišao po drugi put u boks u 32. krugu, dok je Veber zahvaljujući najbržim krugovima na stazi uspeo da se odvoji na dve sekunde od Alonsa. Fetelova prednost na polovini trke iznosila je 15 sekundi, dok je Hamilton bio osam sekundi ispred Vebera. Australijanac je nešto kasnije imao kontakt sa vozačem Katerhema Gidom van der Gardeom, iako su Holanđaninu bile istaknute plave zastavice. Vozaču Red Bula dosta je oštećeno prednje krilo, ali je on nastavio trku, međutim, Alonso mu se približio.

Van der Garde je zbog incidenta sa Veberom dobio kaznu ’prođi kroz’, ali je on bio poslednji, tako da to nije uticalo uopšte na njegov plasman. Australijanac je u ukosnici u 42. krugu napravio grešku, Alonso je krenuo u napad i preuzeo treću poziciju, a potom krenuo u poteru za Hamiltonom, koji je bio osam sekundi ispred. Veber je u 47. krugu otišao po nove pneumatike, dok je Van der Garde završio pored staze pošto mu se podvuklo prednje krilo pod bolid posle kontakta sa Hilkenbergom. Posle tog incidenta trka je bila gotova i za vozača Zaubera.

Hamilton je dva kruga kasnije po drugi put otišao u boks, isto je u 50. krugu učinio Fetel, koji se bez problema vratio u vođstvo. Međutim, dva kruga kasnije napravio je grešku, izleteo sa staze, ali se vratio. Veber je u međuvremenu počeo da sustiže Alonsa, koji je imao oko četiri sekunde zaostatka u odnosu na Hamiltona. Ta razlika se značajno smanjila u narednim krugovima, a Hamilton je na poruke od tima samo odgovorio sa: „Pustite me da vozim“.

Rozberg je po treći put u boksu bio u 58. krugu, Alonso se potpuno primakao Hamiltonu i počeo sa napadima, ali u prvim trenucima bez uspeha. Zutil je zbog ignorisanja plavih zastava dobio kaznu ’prođi kroz’, upravo zato što se nije pomerio Alonsu i Hamiltonu. Španac je napadao vozača Mercedesa iz krivine u krivinu, a konačno je uspeo da ga pretekne u 63. krugu. Britanac se nije predao, ostao je uz Alonsa i sam krenuo sa napadima, ali je brzo popustio.

Pet krugova pre kraja pored staze se parkirao i drugi vozač Zaubera Esteban Gutijeres, zbog čega je na stazi istaknuta žuta zastavica, a DRS zabranjen. Do kraja trke nije bilo većih uzbuđenja, samo je Masa uspeo da pretekne Raikonena u borbi za osmo mesto. Iza najbolje trojice u cilju su se našli Veber, Rozberg, Vernj, Di Resta i Masa. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su Raikonen i Zutil.

U generalnom plasmanu Fetel sada ima 132 boda, a prate ga Alonso sa 96 i Raikonen, koji je sakupio 88. U poretku konstruktora, Red Bul je ubedljiv sa 201 bodom, ispred Ferarija sa 134.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Britanije na stazi „Silverston“ 30. juna.

Rezultati trke za Veliku nagradu Kanade:

1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:32:09.143

2. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 14.408

3. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 15.942

4. Mark Veber (Australija) Red Bul + 25.731

5. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 1:09.725

6. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + jedan krug

7. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + jedan krug

8. Felipe Masa (Brazil) Ferari + jedan krug

9. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + jedan krug

10. Adrijan Zutil (Nemačka) Fors Indija + jedan krug

11. Serhio Peres (Meksiko) Meklaren + jedan krug

12. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + jedan krug

13. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug

14. Valteri Botas (Finska) Vilijams + jedan krug

15. Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso + dva kruga

16. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams + dva kruga

17. Žil Bjanki (Francuska) Marusja + dva kruga

18. Šarl Pik (Francuska) Katerhem + dva kruga

19. Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja + tri kruga

odustali:

Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber

Niko Hilkenberg (Nemačka) Zauber

Gido van der Garde (Holandija) Katerhem

Generalni plasman vozača:

1. Sebastijan Fetel 132

2. Fernando Alonso 96

3. Kimi Raikonen 88

4. Luis Hamilton 77

5. Mark Veber 69

6. Niko Rozberg 57

Generalni plasman konstruktora:

1. Red Bul 201

2. Ferari 145

3. Mercedes 134

4. Lotus 114

5. Fors Indija 51

6. Meklaren 37

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dominantna pobeda Fetela u Kanadi

Izvor: B92, 09.Jun.2013

Na stazi "Žil Vilnev" u ovim trenucima vozi se sedma trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velika nagrada Kanade...Dosadašnji deo trkačkog vikenda u Montrealu obeležilo je promenjivo vreme, smenjivali su se oblaci, kiša i sunce, i kao i uvek nezahvalno je bilo šta prognozirati...Kvalifikacije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.