Izvor: Politika, 27.Jul.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra atmosfera vraća dobar rezultat

Atmosfera u društvu i oko reprezentacije poslednjih godina nije baš najbolja, kaže Gordan Petrić, nekadašnji reprezentativac

U fudbalskim krugovima još uvek važi za čoveka koji je zadužen za dobru atmosferu. Kao igrač bio je beskompromisni borac na terenu, a i danas je takav, dok uči trenerski zanat. Spada u grupu onih trenera koji nigde ne žure. Svoje bogato iskustvo spreman je da prenese na mlađe generacije i to čini nesebično i danas, dok predvodi novog prvoligaša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekipu Zemuna. Ipak, za Gordana Petrića ne postoji nepoznanica u fudbalu. Spreman je da se, ako zatreba, usprotivi i najjačim fudbalskim autoritetima, ali i da čestita na svakom dobrom rezultatu.

Kako ocenjujete žreb za Svetsko prvenstvo u Rusiji?

– Sada kada znamo imena budućih protivnika, ne možemo da kažemo ko je favorit u našoj grupi. Atmosfera u društvu i oko reprezentacije je takva da više ne možemo da kažemo da ćemo lako proći kvalifikacije. Danas svi igraju fudbal. Ako selektor bude uspeo da vrati onu atmosferu koja je krasila ranije generacije, onda sam siguran da smo na dobrom putu – kaže Petrić.

Kakav je Vaš stav kada je reč o selektoru?

– Spadamo u grupu onih naroda koji su veoma nestrpljivi kada je reč o sportskom i svakom drugom rezultatu. Ne znam zbog čega bismo menjali selektora. Šta da kažu mnogo bolje fudbalske nacije? Engleska već godinama nema dobre rezultate, pa ne menja tako često selektore kao Srbija. Našem selektoru treba dati odrešene ruke da stvara novi tim. Siguran sam da Ćurčić ima i plan i program.

Gordan Petrić posebno ukazuje na jedan ozbiljan problem u našem fudbalu.

– Srbija je oduvek imala sjajne mlade igrače, to potvrđuju i rezultati naših omladinaca, koji su u poslednje dve godine osvojili i titulu prvaka Evrope i sveta. Međutim, problem nastaje kada pređu u seniorski pogon. Tu negde se gube. Jedan od razloga je i taj što rano odlaze u inostranstvo. Ranije je trenerima bilo lakše da stvaraju ekipu, tim, rezultat, jer su igrači u inostranstvo odlazili posle 28. godine. Ne kažem da taj primer treba slediti i danas, jer su se mnoge stvari promenile. Ako budemo uspeli da rešimo taj problem, siguran sam da za naš fudbal nema zime.

Mnogi su skloni da kažu da nemamo iskusnog selektora.

– Iskustvo se ne stiče preko noći. Važno je koliko selektor zna svoj posao, a iskustvo će steći ako mu se da prostor i vreme – rekao je Gordan Petrić, nekadašnji reprezentativac, a odnedavno šef stručnog štaba novog prvoligaša iz Gornje varoši.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.