Dobili smo regularnu i zanimljivu ligu

Izvor: Politika, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobili smo regularnu i zanimljivu ligu

Vreme oko Nove godine idealno je za svođenje računa, pa tako i za analizu jesenjeg dela Prvog klupskog fudbalskog prvenstva Srbije, koje se igra po novom sistemu takmičenja. Naime, 12 klubova takmiči se dvokružno, svako sa svakim (22. kola), a zatim će liga biti podeljena na dva dela. Šest prvoplasiranih, takođe dvokružno, nastavlja borbu za titulu i učešće u evrokupovima. Ostatak će pokušati da izbegne baraž i ispadanje (još po deset susreta). Takmičenje Meridijan superlige se nastavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 17. februara, a završava 26. maja (doigravanje za titulu), odnosno 16. juna (za opstanak).

Posle 16 kola, odnosno 96 utakmica, na kojima je u proseku postignuto svega 1,86 gol po meču, po čemu je srpski šampionat na dnu Evrope, Upravni odbor Zajednice klubova superlige je dao ocenu takmičenja. Jednoglasno je utvrđeno: da su kvalitet i organizacija takmičenja bolji nego ikada, šampionat je regularan, ostalo je "još samo" da se podigne kvalitet igara i vrati publika.

Miodrag Janković, generalni sekretar Zajednice fudbalskih klubova superlige Srbije, prokomentarisao je novi sistem takmičenja:

– Početak prvenstva je bio veoma neizvestan. Možda neshvatljiv za pojedine klubove s obzirom da je kod većine bio prisutan strah i želja da se odmah, u startu, obezbedi plasman u "plej-of", koji garantuje opstanak. Takav pristup imao je za posledicu manji broj golova, ne baš najkvalitetnije igre, što je zabrinulo učesnike i Upravni odbor Zajednice. Zato se razmišljalo da li treba nadgraditi ili menjati sistem takmičenja. U međuvremenu se pojavilo dosta problema, počev od organizacije i sprovođenja takmičenja od strane klubova. Ulazili su u svaku utakmicu sa preteranim nabojem i tenzijama, pa se pojavio i problem nekorektnog ponašanja trenera, rukovodstava i predstavnika klubova. UO je analizirao probleme i ukazao da klubovi moraju ozbiljno da shvate takmičenje i ponašaju se u sportskom duhu.

• Koje su vrline i mane sadašnjeg sistema takmičenja?

– Vrlina je velika neizvesnost sa takmičarskog aspekta. Mane su: mali broj golova, kao posledica igre na rezultat, i veliki pritisak na klubove u takmičarskom smislu. Za učesnike to jesu mane, ali je prvenstvo ipak zanimljivo.

• Kakvu saradnju ima Zajednica sa Fudbalskim savezom Srbije?

– Imamo izuzetnu saradnju. Naš predsednik je član Izvršnog odbora i po novom Statutu biće i potpredsednik FSS i član Odbora za hitna pitanja. To nam daje mogućnost da sve ono što klubovi smatraju da treba predložiti i dograditi u određenim propisima možemo uraditi.

• Šta je Savez konkretno učinio za klubove?

– Kada je u pitanju infrastruktura, svaki superligaš je pre sezone dobio po 50.000 evra za postavljanje stolica, dogradnju dela stadiona ili rekonstrukciju terena. To je velika stvar za klubove, jer smo svesni da ne možemo preko noći imati uslove kao što su u Engleskoj, Nemačkoj, ili Španiji. FSS uvažava naš stav kada su u pitanju izmene i dopune pravilnika poput: disciplinskog, o takmičenju, o statusu igrača... Dakle, ima razumevanje i pomaže materijalno.

• Sa kojim se problemima suočava Zajednica u svom radu?

– Pre svih sa organizacijom utakmica i bezbednosti na njima, a to je isključivo u domenu klubova. Ti problemi se odražavaju i na ponašanje navijača, aktera na terenu, trenera i rukovodstava, a iniciraju vođenje disciplinskih postupaka i izricanje odgovarajućih mera. Jesenas je bilo dosta incidenata – čak i pojava rasizma u Čačku.

• Kako to rešavate?

– Disciplinski pravilnik je predvideo i regulisao mogućnost i takvog ponašanja. Zato smo i mogli da sankcionišemo ponašanje navijača u Čačku, kao i drugih kada je u pitanju nacionalizam. Dogovoreno je da klubovi učine sve kako bi se takve pojave iskorenile.

• Šta je urađeno u jesenjem delu, a šta planirano u 2007. godini?

– Planirano je da klubovi poprave infrastrukturu, da se bezbednost dovede na odgovarajući nivo, pa da navijači mogu normalno da dolaze na stadione, gledaju utakmice i vrate se kućama. Pred nama je ozbiljan problem vraćanja publike, ali ne na nekadašnjih 20.000 do 30.000, već podizanje sadašnjeg proseka. Jedan od razloga nedolaska gledalaca je i slab kvalitet utakmica. Nažalost tu ne možemo mnogo učiniti, moramo prihvatiti ovo što imamo. Na kraju ove takmičarske godine napravićemo podrobnu analizu i videti šta je dobro, a šta nije, kako bi se za sledeću sezonu još bolje pripremili.

• Da li to znači da sistem takmičenja ostaje isti i naredne sezone?

– On se menja godinu unapred. Nedavno je usvojen novi Statut FSS, pa tek slede izrade i dopune pravilnika. Ako se kroz njih eventualno ugradi takva mogućnost moći će da se sistem takmičenja menja na drugi način. Kako stvari trenutno stoje ovaj će živeti bar još jednu sezonu. Uostalom, dobro je kada klubovi pre ulaska u takmičenje znaju šta ih čeka.

• Koje je mere preduzela Zajednica da vrati publiku na stadione?

– Kao prvo to je nov sistem takmičenja, koji tek treba da da pozitivan efekat njihovom povratku. Druga mera je povećana udobnost i komfor na stadionima. Na svakom objektu postoji bar po 3.000 stolica. Takođe i takmičarska neizvesnost bi trebalo da vrati gledaoce. Nedostaje nam kvalitet igara, ali ponavljam na njega ne možemo da utičemo.

• U kojoj meri odmaže nedostatak Zakona o privatizaciji sportskih klubova?

– Zakon o sportu, koji će regulisati način privatizacije i organizovanja fudbalskih klubova, sigurno ima velikog uticaja. Svi, koji žele da ulažu moraju da znaju u šta ulažu. Sadašnji Zakon dozvoljava mogućnost osnivanja preduzeća. Tu nam je primer Čukarički, koji je organizovan kao preduzeće, sa skupštinom i svim organima. Međutim, ova varijanta se kod nas slabo koristi. Novi Zakon treba da omogući ulazak privatnog kapitala. Samim tim obezbedili bi se bolji uslovi i kvalitetniji rad klubova. Nadamo se da će budući saziv Skupštine Srbije staviti ga na dnevni red i da ćemo već u naredno prvenstvo ući sa novim načinom organizovanja klubova.

--------------------------------------------------------------------------

Rukovodstva gora od igrača

Nikola Latinović, disciplinski sudija, je na sednici Upravnog odbora Zajednice superligaša u Novom Sadu izneo zanimljive podatke: ponašanje igrača je mnogo bolja nego ranijih sezona. Samo šest fudbalera je dobilo direktan crveni karton, dok je 15 pocrvenelo zbog drugog žutog. Veće probleme jesenas su predstavljali: nesportsko ponašanje gledalaca, trenera i klupskih funkcionera. Zbog toga je kažnjeno devet članova rukovodstava klubova.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.